COMARQUES

La CUP decideix presentar-se a les eleccions al Parlament amb un 77% dels vots

ACN. Els candidats i dirigents de la CUP, dalt de l'escenari del Teatre del Foment de Molins de Rei

ACN. Els candidats i dirigents de la CUP, dalt de l'escenari del Teatre del Foment de Molins de Rei

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de múltiples assemblees obertes amb més de 1.000 participants en total, la CUP ha arribat a Molins de Rei amb l'objectiu de decidir si es presenta a les eleccions al Parlament, a causa de l'acceleració del procés sobiranista i de la conjuntura actual.   

Les llistes s'han elaborat a través de les propostes de les assemblees i finalment s'han escollit uns quants candidats per part d'una comissió electoral ampliada. El cap de llista de Girona serà Lluc Salellas, periodista; el de Tarragona, el professor Jordi Martí Font; i la de Lleida, Antonieta Jarne.
Amb més de 400 participants, ha estat una de les assemblees més concorregudes de la CUP, i no ha estat exempta d'importants debats, com la postura que prendrà la formació si es planteja un referèndum d'independència només pel Principat de Catalunya. Finalment s'ha retirat una esmena sobre aquesta qüestió i la decisió es prendrà més endavant, quan es convoqui la consulta.

Albert Botran, portaveu de la CUP ha explicat que l'objectiu de la CUP és la independència de tots els Països Catalans, però analitzaran la conjuntura en cada territori, on hi pot haver nivells de conscienciació diferents.

L'assemblea, a més dels candidats ha aprovat 18 punts programàtics i la futura estratègia si obtenen representació parlamentària. Com a punts claus, a part de la sobirania dels Països Catalans, es proposa "repartir el treball i la riquesa", eliminar les retallades socials i econòmiques, establir una renda bàsica i nacionalitzar la banca i sectors econòmics estratègics. Tot això, per reduir els 3 milions de pobres i els 2 milions d'aturats que hi ha als Països Catalans.

Les formacions extraparlamentàries han de presentar unes 5.000 signatures per poder-se presentar. Botran ha admès que és un "repte", però s'ha mostrat convençut d'aconseguir els avals, perquè les bases de la formació estan molt "mobilitzades". Tenen temps fins el 22 d'octubre per aconseguir-les.

La formació no s'ha marcat cap objectiu concret d'escons o vots, però el cap de llista per Barcelona, David Fernández, ha recordat que en les anteriors municipals van obtenir 65.000 vots a tot Catalunya. Amb el llindar del 5%, Fernández calcula que caldrà obtenir entre 70.000 i 80.000 vots a les comarques de Barcelona per poder entrar al Parlament. Tot i així, el candidat ha dit que "la CUP ha arribat per quedar-se" i ha assegurat que després de les eleccions seguiran treballant com qualsevol altre dia.

Precisament, Fernández ha estat molt crític amb la situació política i econòmica dels últims anys, i ha qualificat com a "frau" tant la transició democràtica com el procés de l'Estatut. Per a ell, l'objectiu és "desobeir la por, no acotar el cap, perquè la llibertat i la justícia ni es retalla ni s'asfíxia". La CUP vol ser "la veu dels sectors exclosos" i ha criticat que en les dues legislatures de tripartit les esquerres no transformessin realment el país. Sobre CiU, ha dit que actua com un consell d'administració i no com a Govern, i ha qualificat la deriva sobiranista del president Artur Mas com a "opereta".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local