segona assemblea ACCESS

El futur de l'Àrtic, a debat a Vilanova i la Geltrú

Experts de la UE parlen sobre la gestió d'aquest territori verge, que en 30 anys haurà perdut la totalitat del gel

Noves rutes marítimes, l'extracció de petroli i gas i l'afectació en la fauna i la població centren el debat d'ACCESS

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l'Àrtic s'està produint un procés dinàmic i accelerat de decreixement de l'extensió i espessor del gel. En els darrers 20 anys l'extensió ha disminuït en un 50% i el gruix del gel en un 75% i la previsió és que en els pròxims 20 o 30 anys, al final de l'estiu, desaparegui totalment la capa de gel a l'Àrtic. Aquesta és la situació sobre la qual una setantena de científics i experts que conformen el projecte ACCESS de la Unió Europea treballen des de dimarts i fins divendres durant la celebració de la segona assemblea ACCESS que té lloc a Neàpolis.

L'agència pública de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú acull aquesta trobada anual que, en el període 2011-2015, ha de dictaminar quines han de ser les directrius i estratègies geopolítiques i de governança que cal aplicar a l'Àrtic, per evitar la sobrexplotació d'aquest territori verge. El director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC, amb seu a Vilanova i la Geltrú, Michel André, és un dels 100 experts que formen part del projecte ACCESS que aplega una trentena d'universitats i centres tecnològics d'Europa. Aquest matí, en l'acte d'obertura de la segona assemblea ACCESS, Michel André ha destacat que "el desgel té conseqüències en les comunicacions, perquè s'obriran noves línies de trànsit marítim que connectaran directament Europa amb Àsia; en el medi ambient, perquè augmentarà el nivell del mar amb la conseqüent afectació de totes les zones costaneres; en la fauna marina, a causa de la contaminació acústica produïda per l'augment de pas de vaixells per la zona i també sobre la població de l'Àrtic".
L'objectiu d'aquests experts és assessorar la Unió Europea en la presa de decisions que es realitzarà en el si del Consell de l'Àrtic.

A més de Michel André, han intervingut en l'acte oficial d'obertura de l'assemblea ACCESS, el director de l'EPSEVG, Frederic Vilà; el director de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat, Pere Pardo; el coordinador del projecte ACCESS, Jean-Claude Gascard i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras.

L'alcaldessa de la ciutat ha mostrat la satisfacció del Govern municipal "per acollir l'assemblea ACCESS a Vilanova i la Geltrú i sobretot per l'important treball sobre el canvi climàtic a l'Àrtic que s'està desenvolupant". L'alcaldessa Lloveras ha reiterat la importància que té per a Vilanova i la Geltrú la recerca vinculada al medi marí i ha parlat sobre l'oportunitat de futur que pot representar per a la capital del Garraf el clúster nàutic que impulsa l'Ajuntament de VNG. Neus Lloveras ha destacat que "el fet que s'hagi optat per VNG a l'hora de celebrar el congrés vol dir que ja ocupem un lloc de referència en l'àmbit de la recerca aplicada al medi marí". Per la seva banda, el coordinador del projecte ACCESS, Jean-Claude Gascard ha agraït la bona acollida que els ha brindat la ciutat i ha posat l'accent en el fet que "és una ocasió única per compartir i trobar la manera com influir en la gestió del futur de l'Àrtic en els pròxims 30 anys". En aquest sentit, Jean-Claude Gascard ha alertat "sobre les conseqüències que tindran les noves rutes marítimes que s'obren entre Europa i Àsia però també sobre les extraccions de gas i petroli que es podran realitzar a conseqüència del desgel a l'Àrtic". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local