El futur de les ludoteques

S'aprova la creació del Centre Obert per a infants i adolescents a Vilanova

L'Ajuntament ha aconseguit negociar una moratòria de 4 anys perquè els treballadors i treballadores puguin obtenir la titulació necessària

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple municipal va aprovar dilluns la creació del servei de Centre Obert, amb els vots a favor de Convergència i Unió, la Candidatura d'Unitat Popular, CUP, i el Partit Popular, PP, i l'abstenció del PSC i d'IC-V. Aquest punt havia quedat sobre de la taula en la darrera sessió.

La regidora de Serveis Socials, Blanca Albà, va recordar que la creació del Centre Obert és obligatòria per municipis com VNG, i que suposa un canvi d'orientació de l'atenció als infants i adolescents des d'un punt de vista d'educació en el lleure a un punt de vista més assistencial o formatiu, prioritàriament per als infants que estan en situació de risc. Es tracta d'un servei tipificat dins la cartera de serveis socials com a servei bàsic garantit, que l'Ajuntament està obligat a prestar, i que és el fruit d'un intens treball dels darrers dos anys pel qual es reformulen els serveis municipals destinats a la infància i l'adolescència.

El canvi principal en el plantejament respecte el ple anterior estava en una disposició transitòria que l'Ajuntament ha aconseguit negociar amb la Generalitat de Catalunya per tal que el personal actual de les ludoteques, que passarà a formar part del Centre Obert, disposi de quatre anys per poder obtenir la titulació necessària.

Iolanda Sánchez, per part d'Iniciativa per Catalunya-Verds, va anunciar l'abstenció del seu grup en aquest punt i es va mostrar satisfeta pel fet que es puguin mantenir els llocs de treball, encara que va mostrar el desacord de la seva formació amb la desaparició del model de les ludoteques.

El portaveu de la CUP, Marc Font, va ser crític amb el procés recordant que "gràcies al bloqueig d'aquest punt s'ha trobat la solució. Mirem de no arribar a aquests extrems, no s'ha negociat bé".

Santi Rodríguez, en nom del PP, tot i votar a favor del punt, va voler fer una reflexió general respecte la confiança en el Govern. "Deien que era impossible mantenir les treballadores i ara això ha canviat".

En nom del Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC, Joan Martorell va lamentar que no s'hagués produït un debat sobre el model d'educació en el lleure o el model d'atenció social respecte la infància, i va agrair la feina que fan els educadors i monitors en aquest àmbit a la ciutat.

La regidora responsable del servei va explicar que el projecte de Centre Obert inclou un 70% de les places reservades per necessitats socials i la resta, el 30% és obert a qui el vulgui utilitzar. Blanca Albà també va explicar quin ha estat "l'element desllorigador". "Hi havia un acord de Junta de Govern del 2009 per la creació del Centre Obert". L'existència d'aquest acord ha permès que la Generalitat doni el mateix tracte al centre de VNG que a d'altres centres de les mateixes característiques que disposen d'un període de temps perquè els treballadors puguin obtenir les titulacions necessàries per treballar-hi.

Què és un Centre Obert?

Els Centres Oberts són un servei preventiu, fora de l'horari escolar, que ajuden els infants al desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i l'esbarjo, i compensen les deficiències socioeducatives dels infants. Es dirigeixen a tota la població infantil de la ciutat, tot i que fan més èmfasi en l'atenció a la infància en risc social i han de permetre la detecció, la prevenció, la normalització i la integració d'aquests infants. En aquest servei els infants tindran una estona de reforç escolar, activitats esportives, tallers, sortides, jocs i espais per compartir valoracions i opinions sobre el desenvolupament de les activitats i del grup. També es treballarà amb les famílies dels infants i adolescents, procurant donar recolzament en l'educació i en les dificultats que es puguin presentar en la relació amb els seus fills i filles, i potenciant la participació i el suport dels pares i mares en les activitats del centre.

El Centre Obert vol ser un servei proper als infants i a les seves famílies que es preveu oferir en diversos centres cívics: Molí de Vent, Tacó, barri de Mar. Els grups estaran dividits per franges d'edat i tindran com a màxim 20 places, amb dos professionals per grup. La intenció és posar-lo en funcionament a la tardor i fins al 31 de juliol cada curs, de dilluns a dijous de 17h a 20h, exceptuant els períodes de vacances escolars.

El Ple extraordinari va tractar altres temes

En la mateixa sessió plenària es va deixar sobre de la taula la modificació de l'ordenança reguladora dels preus públics municipals i es va aprovar la cessió gratuïta de "La Vela" al departament de Cultura de la Generalitat, amb el vots a favor de CiU, PP i CUP, i els vots en contra d'IC-V i PSC.

En l'apartat de mocions destacar que es van aprovar per unanimitat resolucions respecte l'organització d'una fira de cooperatives en el marc de la Fira de Novembre, sobre la utilització de les finances ètiques i sobre la posada en marxa dels bucs d'assaig del Centre Cívic Molí de Vent. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local