RECICLATGES

Vilanova genera menys residus i recicla més

Les dades de recollida de residus sòlids urbans de 2013 demostren una tendència a la baixa des de fa sis anys pel que fa a la generació de residus

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Segons les dades de que disposa la Regidoria de Serveis Viaris de la ciutat, el 2013 s'han generat menys residus en el global de rebuig, envasos, mobles i trastos, fracció orgànica, i paper i cartró.

L'evolució ha estat descendent des de l'any 2007, en que s'havien superat les 36 mil tones de residus recollides a la ciutat. Així, el 2012 ja es van recollir 30 mil tones, i aquest 2013 no hi han arribat.

Pel que fa al reciclatge, si l'any 2012 havia disminuït la quantitat de materials que reciclaven els vilanovins i vilanovines fins a un 19'43%, el 2013 s'ha recuperat fins a un 20'76%.

A nivell dels residus que podem trobar a la via pública, el 2013 hi ha hagut menys presència de residus als carrers respecte l'any anterior. En aquest sentit, ha baixat sobretot la presència de rebuig, vidre i mobles i voluminosos.

Com cada any, els mesos d'estiu són els de més generació de residus. Si ens fixem en l'evolució de la generació de residus al llarg del 2013, veurem que els mesos de juliol i agost és quan se n'han generat més, per sobre de les 2.500 tones. També hi ha arribat el mes de juny. En canvi, el mes de febrer ha estat el més fluix, amb poc més de 2.000 tones de residus.

Una altra dada a destacar és que ha disminuït la quantitat de tones recollides de cada fracció, excepte la fracció del vidre, en la qual s'ha recollit el doble que l'any passat. Així, si el 2012 es van recollir gairebé 738 tones, el 2013 han estat 1.410. Una xifra similar a la que es recollia l'any 2004, però encara lluny del màxim registrat, el 2008, amb 1.727 tones.

Pel que fa a la fracció d'orgànica, mostra una davallada constant des de 2008. Igual que la fracció de paper i cartró, que s'ha anat reduint dràsticament des de 2007 a conseqüència de l'augment dels robatoris en els contenidors, tot i que la recollida de paper i cartró comercial es manté gràcies al sistema de recollida porta a porta. El rebuig mostra una corba constant de descens des de 2005, però no tant pronunciada.

El rebuig és el residu que més es genera, suposa un 79 per cent del total de la recollida, quan el 2012 representava el 80%. La fracció orgànica representa un 8%, igual que en els darrers dos anys. El paper i cartró domèstic representa un 3% dels residus que es recullen, quan en el 2012 era una 4% i el 2011 un 5%. El paper i cartró comercial es manté en un 2%. El vidre és l'únic residu que ha pujat dos punts, ha suposat un 5% del total de residus recollits, i abans era un 3%. Els envasos es mantenen en el 3%.

Deixalleria

Pel que fa a l'ús de la deixalleria mòbil i del Punt Net, val a dir que es mantenen les mateixes quantitats aportades respecte l'any passat. Les fraccions més rellevants són les runes (representa més d'un 40% del que rep la deixalleria), i les fustes (més d'un 23%). En canvi, les fraccions valoritzables (bateries, electrodomèstics, electrònics, i sobretot la ferralla) han baixat a causa de l'augment dels robatoris i perquè se'n fa una gestió pròpia. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local