Reciclatge polèmic

Polèmica a Vilafranca pels contenidors de "Resta"

Les famílies amb el cognom Resta volen desaparèixer dels contenidors i han fet la queixa formal a l'Ajuntament

Roger Vives. Polèmica a Vilafranca pels contenidors de

Roger Vives. Polèmica a Vilafranca pels contenidors de "Resta"

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca llueix nous contenidors des de fa aproximadament un mes. Concretament s’han establert 250 punts de recollida a tota la població, la majoria dels quals permeten llençar la brossa diferenciant-la de les cinc maneres habituals: vidre, paper, envasos, orgànica i rebuig.
Els nous dipòsits, totalment mecanitzats i moderns, compten, a més, amb una decoració especial a càrrec de l’artista local Nenén, que els ha il•lustrat amb diferents seqüències familiars del que és la vida quotidiana a la capital de l’Alt Penedès.

Fins aquí, tot normal. Fins i tot podem afirmar que els contenidors han aconseguit establir un cert vincle afectiu amb els vilafranquins gràcies a la idea de adjuntar-hi les il•lustracions. Però no tots els ciutadans ho veuen amb bons ulls. El problema resideix en què els dipòsits de rebuig han estat anomenats com a “resta”, paraula present en cada un dels contenidors grisos i que, paral•lelament, coincideix amb el cognom de ciutadans vilafranquins que, com és lògic, hi veuen atacada la seva dignitat.

Cert és que és un cognom poc freqüent: segons les darreres dades de l’Idescat a tot l’Alt Penedès només hi havia quatre persones l’any 2012 amb aquest cognom; se’n comptabilitzava una més a tot l’àmbit Penedès (Alt i Baix Penedès, Garraf i una part de l’Anoia); i 71 en total a Catalunya (47 al primer cognom i 24, al segon).

El vilafranquí Àlex Resta és un dels afectats i no va dubtar en presentar una queixa formal a l’Ajuntament en veure la seva desagradable vinculació amb els nous contenidors. Resta va formular una instància en què assegurava que “el fet de tenir el cognom associat a un contenidor de brossa atempta  la nostra imatge pública i afavoreix conductes com bullying a les escoles en vers als nens”.

El vilafranquí creu que “ja que hi ha alternatives mes adients i que no perjudiquen a ningú, demano que facin un exercici d’empatia, rectifiquin i facin servir una de les múltiples alternatives, una altra paraula que no es pugui identificar amb persones i que a més són més descriptives: rebuig, altres, no reciclables, etc”. En aquest sentit, Resta també argumenta que no hi ha cap persona a Catalunya amb el cognom “Rebuig”, amb la qual cosa sembla una paraula més adequada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local