Vulnerabilitat econòmica

Comencen les auditories energètiques als habitatges de famílies necessitades de Vilanova

L'objectiu és arribar a cent llars abans de finals de març de 2015

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha iniciat les primeres auditories energètiques als habitatges de famílies que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica. Fins al moment ja se n'han realitzat una desena i s'espera poder arribar al centenar, abans de finals del mes de març.

Les auditories formen part del projecte Sumem energies, impulsada pel departament de Medi Ambient, mitjançant l'Agència Local de l'Energia, i Serveis Socials, i tenen com a objectiu ajudar a les famílies més afectades per la crisi a estalviar diners en les factures de la llum, l'aigua o el gas, per un consum incorrecte o innecessari. Mitjançant una diagnosi de la llar, els auditors poden detectar quin tipus de subministrament tenen contractat al domicili i si s'utilitzen sistemes poc eficients, amb baix rendiment i alt consum. A partir d'aquesta anàlisi es proposen consells d'estalvi, revisions de les instal·lacions i ajuts en inversió.

En les primeres auditories realitzades s'ha constatat la dificultat que tenen les famílies per entendre el funcionament de les factures elèctriques i el desconeixement que, en general, existeix respecte a la sol·licitud del Bo social, que comporta un descompte del 25% en la factura elèctrica, per a persones que reuneixen uns determinats requisits.

En l'actualitat a Vilanova i la Geltrú hi ha un bon nombre de famílies amb infants i gent gran que es troben en una situació econòmica molt precària i que no poden fer front a les despeses energètiques de la llar. D'aquestes famílies, Serveis Socials n'ha derivat les primeres cent que, per temes del propi habitatge o per circumstàncies familiars, tenen una despesa de subministraments molt elevat i sense possibilitat d'assumir. L'any 2013 l'ajuntament va concedir 512 ajuts econòmics vinculats al pagament de factures. Des d'aquest any, els ajuts també introdueixen el pagament dels subministraments.

L'Agència Local de l'Energia ha estat l'encarregada de realitzar les primeres deu auditories pilot i ha elaborat un projecte de model d'auditoria energètica que haurà de seguir el personal de camp. En aquest moment ja hi ha quatre auditors, gràcies a la col·laboració de l'EPSEVNG que participa en el projecte mitjançant un dels seus alumnes, dos membres de l'entitat social ECOL3 VNG, i un quart auditor procedent de l'empresa Serra Experiència Immobiliària.

El projecte Sumem energies es va iniciar el mes de març amb l'organització de sessions formatives sobre matèria energètica, en les quals hi van participar una quarantena de professionals, i amb tallers d'economia domèstica, on les famílies rebien pautes i estratègies per millorar l'administració dels recursos familiars i l'estalvi dels consums. Segons l'agència local de l'energia, aplicant un canvi d'hàbits la reducció del consum d'una llar pot ser del 15%, i augmentar fins al 30% si també s'incorporen mesures correctores. Als tallers hi han participat una seixantena de famílies, derivades pel seu professional social de referència.

Segons la regidora de Serveis Socials i Medi Ambient, Blanca Albà, a Vilanova i la Geltrú hi ha moltes famílies que a causa de la crisi tenen dificultats per pagar els rebuts de la llum, el gas o l'aigua. "És important que a aquestes famílies els puguem donar eines i recursos que els ajudin a fer front a aquestes necessitats tant bàsiques. Amb aquestes auditories energètiques els expliquem com poden estalviar diners i quins ajuts tenen al seu abast per abaratir els rebuts. En això és molt important també la implicació de les empreses i entitats. Ja n'hi ha moltes que ens donen suport, però esperem que encara n'hi hagi més".

El projecte també compta amb l'adhesió i col·laboració d'empreses i entitats, com Casa Roset, Serra Experiència Immobiliària, ECOL3 VNG o l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria, que s'han implicat a través aportacions econòmiques, descomptes en material o accions de difusió. Es tracta d'un projecte obert a qualsevol empresa o particular que hi vulgui col·laborar. Per qualsevol consulta, els interessats es poden dirigir a l'Agència Local de l'Energia a través del correu electrònic energia@vilanova.cat.

Aquesta iniciativa també dóna resposta a la moció presentada el mes de gener d'enguany al Ple Municipal, i dóna compliment al Pla d'acció per l'energia sostenible que preveu la reducció de les emissions de CO2 al municipi en un 20%, abans de 2020.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local