Ajuntament de Vilanova. Vilanova obre el termini perquè els particulars puguin demanar un hort urbà
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
24-03-2015 12:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des d'aquesta setmana totes les persones que, a títol individual, vulguin disposar d'un dels horts urbans ecològics que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ofereix, ja poden fer el tràmit. La sol·licitud es pot fer presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana o bé per internet, mitjançant la carpeta ciutadana.
Del total de 41 parcel·les del parc hortícola, actualment n'hi ha una vintena que han quedat lliures d'hortalans, ja que la llista d'espera que existia s'ha exhaurit, és per això que s'obre una nova convocatòria per sol·licitar un hort urbà ecològic. Cal esmentar que en la passada convocatòria totes les persones que varen passar a la llista d'espera van poder optar en un moment o altre a tenir un d'aquests horts.
Aquests horts es troben a l'avinguda Rocacrespa i tenen unes dimensions aproximades d'uns 25 m2, i disposen de reg amb aigua provinent del Pantà de Foix. L'equipament disposa de un punt per al compostatge, una petita caseta per els estris dels hortalans/es. S'ofereix també als nous parcel·listes una formació en agricultura ecològica des del CRIA per tal de conrear la terra seguint criteris ecològics (lliures de pesticides, adobs químics, etc.). parcel·les horts urbans ecològics
De la totalitat de terrenys disponibles se'n reserven 15 per a persones majors de 60 anys i/o jubilades i/o pensionistes, 16 per a persones menors de 65 anys amb rendes baixes i 3 per a associacions amb finalitats relacionades. Les restants estan obertes a ciutadania en general, així com una darrera parcel·la que l'ajuntament es reserva i utilitzarà per iniciatives i projectes especials sorgits de les necessitats del moment. Tot i la previsió de distribució dels terrenys, si en algun grup quedés alguna vacant es redistribuirà entre els altres.
Les persones interessades s'han d'inscriure en un sol grup dels citats anteriorment, tenir residència i empadronament a Vilanova i la Geltrú en els darrers 5 anys de forma ininterrompuda i ser majors de 18 anys. No poden estar en possessió de qualsevol altre terreny de conreu, no poden compartir domicili amb un altre sol·licitant i han d'estar al corrent de pagaments d'impostos i taxes. (vegeu aquí les bases i requisits)
Per sufragar part de les despeses d'aigua i llum els horts urbans tenen una taxa municipal amb un preu que oscil·la de 35 a 55 euros any depenent del grup al que s'ha inscrit i pertany (persones en rendes baixes, gent gran, ciutadans/es.)
El plec de condicions també inclou una sèrie d'obligacions i deures, com ara el fet que cal conrear l'hort amb criteris totalment ecològics, la continuïtat de conrear en el temps, etc. La llicència té una durada de dos anys, prorrogable un any més. Un cop acabat el termini de sol·licituds, se sortejarà el repartiment de parcel·les per a cada grup.
El període d'inscripcions és de 30 dies i començarà el dia 27 de març. Passat aquest primer període d'inscripcions també es podran presentar sol·licituds durant tot l'any, que passaran a formar part d'una borsa.
A www.vilanova.cat/hortsecologics hi ha tota la informació sobre el projecte, el plec de condicions, com sol·licitar una parcel·la i un enllaç per efectuar el tràmit en línia. El Parc hortícola és un projecte de la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Horts socials per a les entitats
D'altra banda les entitats sense ànim de lucre encara poden demanar una parcel·la municipal destinada a Hort Social Ecològic.
Es tracta de 5 espais a ciutat, que comptem amb més de 15.500 m2 que poden transformar-se en espais hortícoles, a partir de projectes i iniciatives de caire social que sorgeixin de la societat civil.
L'objectiu d'aquesta convocatòria és recuperar, protegir i gestionar espais urbans o urbanitzables cap a horts o espais agrícoles ecològics, així com potenciar entitats i programes de formació i d'inclusió social a través de l'activitat agrícola.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!