El paper del riu

La conca del Bitlles vol explotar turísticament el seu patrimoni natural

El municipis del Penedès banyats pel riu volen recuperar els molins paperers

CC Alt Penedès. El patrimoni cultural de la conca del Bitlles captiva Barcelona com a oferta turística

CC Alt Penedès. El patrimoni cultural de la conca del Bitlles captiva Barcelona com a oferta turística

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La conca del Bitlles s’ha proposat decididament recuperar el patrimoni natural i cultural al voltant del riu. Els municipis de l’Alt Penedès banyats pel riu Bitlles han heretat edificis lligats a la indústria paperera que, juntament amb la riquesa natural de l’entorn, suposen actius per explotar i així potenciar l’oferta cultural i, de retruc, el turisme i l’economia de la zona.

Amb aquesta idea, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va organitzar dijous 16 d’abril una jornada durant tot el matí per identificar els criteris més adequats a seguir a l’hora de materialitzar aquesta proposta. La jornada, titulada “El paper del riu”, va comptar amb la presència d’experts catalans i europeus que van reflexionar sobre aquests potencials del patrimoni industrial com a elements per generar ocupació, turisme i preservar el medi ambient.

Van ser una dotzena d’intervencions al llarg de tot un matí que va acabar amb la intervenció d’ Antoni Vives, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. Vives va explicar que Barcelona ha de saber incorporar com a propis els al·licients turístics del seu entorn. Conscient de la potència que té la marca Barcelona entre els operadors d’arreu, va reconèixer que la capital del país “seria molt curta de mires” si no anés de bracet amb les iniciatives que s’impulsen des de la seva àrea d’influència, com el Penedès. El regidor barceloní va explicar que el visitant estranger no veu la distància entre Barcelona i el Penedès com un problema i que, si se li ofereixen els actius del Penedès, hi sortiran guanyant tant la comarca com la mateixa ciutat.

Amb aquest convenciment, Antoni Vives va emplaçar els responsables polítics de la conca del Bitlles a constituir una comissió de treball conjunta amb l’Ajuntament de Barcelona per explorar les vies de col·laboració que ajudin a materialitzar el projecte de recuperació patrimonial i mediambiental al voltant del riu Bitlles. I, al mateix temps, explorar aquelles ofertes turístiques que poden atraure els visitants de Barcelona. L’emplaçament de Vives va ser ben rebut pels alcaldes de la conca que, per boca de l’alcalde de Torrelavit i diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Ramon Riera, van agafar-li la paraula en la missió d’enfortir aquesta col·laboració.

Referents per a la conca del Bitlles

La jornada “El paper del riu” va reunir tot d’experts amb la intenció que esdevinguessin una referència per a la conca del Bitlles a l’hora de donar una nova vida als antics molins paperers i treure’n profit cultural i econòmic. Entre les intervencions destacades, es va comptar amb la presència de Chiara Coppola, representant de l’Institut de Recerca Lucense (Itàlia) que va explicar com a la Toscana la indústria paperera s’ha implicat amb les administracions per potenciar les empreses i, al mateix temps, el turisme de la zona. L’acompanyava Massimiliano Bini, director del Museu Paperer de Pescia, que va posar de manifest la importància de recuperar el passat del patrimoni industrial per donar-li un valor cultural.

En aquest mateix sentit, la jornada també va escoltar les reflexions de Sabine Schatchner, del museu industrial paperer LVR de Colònia (Alemanya), que va fer notar com en una zona poc turística com la seva s’ha sabut crear interès al voltant de la història de la indústria paperera a través del museu molí paperer. A Catalunya i Espanya, l’únic museu molí paperer que hi ha és el de Capellades. La seva directora, Victòria Rabal, va ser a la jornada del CCAP i va manifestar la seva militància en la necessitat de preservar els edificis patrimonials i va aplaudir la sensibilitat de l’alcalde de Torrelavit, Ramon Riera, a l’hora de treballar per donar una nova vida als molins del municipi.

La jornada va reunir arquitectes com Joan Rosselló, que ha redactat el pla especial de molins paperers de Torrelavit, i ambientòlegs, com Antoni Ferran, que va explicar com de necessari és mantenir l’entorn natural per tal que sigui també un al·licient turístic. En l’apartat d’oportunitats turístiques, la tècnica de l’ajuntament de Sant Joan les Fonts (la Garrotxa), Maria Vidal, va explicar les vicissituds de convertir un espai gairebé en ruïnes, com era el Molí Fondo, en un autèntic pol d’atracció turística. L’al·licient turístic n’és un, però també hi ha al·licients culturals al voltant del riu. En aquest sentit, l’artista David Ribas va explicar com Sant Pere de Riudebitlles ha apostat plenament per la cultura en certàmens com ara la Biennal d’Art que ell mateix coordina.

També es va posar en valor el recurs natural de l’aigua de la mà de la directora del Museu Agbar de les Aigües, Sònia Hernández, i de l’advocat especialitzat en dret de l’Aigua, Miquel Corredor, que va destacar la importància de gestionar correctament els aqüífers com el de Carme-Capellades. Tot plegat s’emmarca en la voluntat de potenciar un territori que, com va explicar l’historiador Ramon Arnabat, que va moderar una de les taules rodones, ha deixat un important patrimoni material però també immaterial en la història de la conca del Bitlles.

La jornada va cloure amb una mostra folklòrica a càrrec de l’Agrupació Dansaire de Torrelavit, que va representar el Ball de les Rentadores.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local