Endesa

Neixen tres cries de falcó pelegrí a la xemeneia de la Tèrmica de Cubelles

Des de la col·locació de la caixa niu al febrer de 2012, han nascut un mínim de 10 aus dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa

Endesa. La caixa niu de la central tèrmica de Foix, a Cubelles

Endesa. La caixa niu de la central tèrmica de Foix, a Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un any més, la parella de falcó pelegrí instal·lada a la caixa niu de la xemeneia de la central tèrmica de Foix, situada a Cubelles, al Garraf, han fet una posta de 3 polls. Des de la col·locació d’aquesta estructura al febrer de 2012, han nascut un mínim de 10 aus gràcies al Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa. 

Coincidint amb el fi de l’època de cria, s’ha realitzat la inspecció de la caixa niu per tal de fer el seguiment de la nova posta de la parella de falcó pelegrí que viu a la xemeneia de la central tèrmica de Foix des de 2008. Fins que al 2012 Endesa no va instal·lar la caixa niu no van començar a reproduir-se, i des de llavors no ho han deixat de fer.

Aquest any, com va succeir el primer any de cria, s’ha pogut accedir al niu per conèixer el nombre i sexe dels polls. Es pot afirmar sense cap mena de dubte que un cop més la reproducció ha estat un èxit. El biòleg Eduard Durany, que porta fent el seguiment des de l’inici del projecte, ha identificat 3 mascles en perfecte estat de salut. A més de registrar les dades, s’ha procedit a l’anellament dels ocells. En els pròxims mesos les cries seran expulsades del niu pels seus progenitors i buscaran un nou lloc per viure, com ja han fent els exemplars d’anys anteriors.

Des que la Companyia va autoritzar la col·locació de la caixa niu al febrer de 2012, la parella de falcons no ha deixat d’utilitzar-la. Amb la nova posta, s’han anellat un total de 10 polls.

De la mateixa manera que a la central tèrmica de Foix, s’ha realitzat el seguiment de la parella de falcó pelegrí que viu des de 2003 a la central tèrmica de Sant Adrià de Besòs, al Barcelonès, on han nascut aquest any 3 polls: 2 mascles i 1 femella. En aquest cas, s’ha realitzat l’anellament de dues de les tres cries. En total, aquesta central ha vist néixer 17 ocells d’aquesta espècie, primer lloc  de la comarca on l’espècie va reproduir-se després de la seva desaparició l’any 1973.

El falcó pelegrí (Falco peregrinus) és una ocell rapinyaire diürn de color gris blavós el mascle i més fosca la femella. Es troba ben disseminat pel territori des de l’alta muntanya als penya-segats marins. Però com es el cas, s’ha adaptat a viure a prop de les ciutats en edificis alts i xemeneies. La femella fa una posta a l’any d’entre 2 i 4 ous de color marronós que incuba durant 30 dies. Les cries són capaces de volar al cap d’uns 40 dies.  

Aquesta acció forma part del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa que pretén fomenta la conservació de la fauna al territori. Tant és així que ja han nascut 27 exemplars de falcó pelegrí a les dos tèrmiques de la Companyia. De fet, l’estat de conservació de l’espècie a Catalunya ha passat de trobar-se en perill d’extinció a espècie propera a l’amenaça, la qual cosa millora en un grau el seu nivell de conservació. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local