Adéu a la Tèrmica

El ministeri autoritza el tancament definitiu de la Tèrmica de Cubelles

En un termini de quatre anys han de finalitzar les obres de desballestament de la instal·lació, posada en marxa el 1979

La companyia ha pres aquesta decisió motivada per l’excés de potència instal·lada i el desenvolupament de tecnologies de generació amb millor rendiment

La central tèrmica de Cubelles. Endesa

La central tèrmica de Cubelles. Endesa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Endesa ha rebut l’autorització del tancament de la central tèrmica de Foix, pròxima al litoral de Cubelles, a la comarca del Garraf, per part del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme (MINETUR). En els últims anys la Companyia ha fet un ús reduït de la instal·lació i des del 2010 ha operat únicament en períodes de punta de demanda i per resoldre situacions de restriccions a la xarxa de transport elèctric, ja que no es considera necessària per a garantir el subministrament elèctric ni a mitjà ni a llarg termini.

La Companyia ha pres aquesta decisió com a conseqüència de l’excés de potència instal·lada unit al desenvolupament de tecnologies de generació amb millor rendiment.

En aquesta fase, Endesa té un termini de quatre anys per promoure el procés ordenat i segur de desmantellament electromecànic i de les instal·lacions que queden en desús. Aquest és el cas del grup de què disposa la central –de 520 MW de potència–, la caldera, el condensador, la turbina, l’alternador i el transformador. Aquesta operació es realitzarà d’acord amb un Pla de Vigilància Ambiental amb l’objectiu de garantir la gestió correcta dels residus originats, així com les mesures de prevenció necessàries per minimitzar l’impacte ambiental de l’obra.

La central tèrmica de Foix s’ubica en una parcel·la de 16 hectàrees – equivalents a 11 camps i mig de futbol– dins el municipi de Cubelles, entre la carretera C-31 i la línia del ferrocarril, a 400 metres de la platja i a 1 quilòmetre i mig del nucli urbà. Va començar a construir-se l’any 1975 per Tèrmiques del Besòs, SA (TERBESA) –societat formada en un 50% per l’Empresa Nacional Hidroelèctrica de la Ribagorçana (ENHER) i un 50% per Hidroelèctrica de Catalunya, SA–, avui integrades dins Endesa. L’únic grup existent es va acoblar a la xarxa al cap de 4 anys, el 1979, i el seu disseny ha permès utilitzar fuel o gas natural, o ambdós combustibles simultàniament.

El grup no opera des del 3 d’agost de 2010. Aquell any va tenir una producció neta de 7,19 GWh, i per tant una utilització de només un 0,17% sobre la seva capacitat de producció. En els últims quatre anys de funcionament, fins que es va parar (2007-2010), el seu ús mitjà va ser d’un 3,23%.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local