Per als equipaments públics

El "districte de calor" de la Girada, a Vilafranca, entrarà en funcionament a finals d'any

Es farà una caldera de biomassa que utilitzarà com a combustible el sarment de la vinya i una xarxa de distribució de calor als equipaments públics del barri

El

El "districte de calor" de la Girada, a Vilafranca, entrarà en funcionament a finals d'any. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 1r tinent d’alcalde i regidor de Planificació, Innovació i Acció Territorial, Francisco Romero, i el regidor de Territori, Serveis Urbans i Medi Ambient, Josep M. Martí, han anunciat avui el proper inici dels treballs de construcció del “districte de calor” per als equipaments públics del barri de la Girada, mitjançant una caldera de biomassa que utilitzarà com a combustible el sarment de la vinya i una xarxa de distribució de calor.

Francisco Romero ha explicat que aquest projecte per utilitzar biomassa er a ús tèrmic prové del mandat anterior, i que la voluntat del govern municipal és que “la innovació sigui una prioritat en aquest mandat per promoure un canvi en els serveis i millorar l’eficiència i que això es traslladi al teixit productiu de la comarca”. El 1r tinent d’alcalde explicava que de moment, els edificis públics s’han monitoritzat per analitzar el seu consum i que l’objectiu és que, en qualsevol projecte que s’executi, s’analitzi el seu impacte i, si s’escau, es pugui modificar. “Això és una manera diferent de governar i la intenció és traslladar-ho als edificis públics i a la gestió municipal. Vilafranca ha de ser una ciutat que aposta per la innovació i ho vol compartir amb el teixit productiu per atraure activitat econòmica”, ha afegit Romero. Finalment, el regidor de Planificació, Innovació i Acció Territorial ha refermat la voluntat del govern de continuar acollint-se a més programes europeus “per fomentar la innovació i fer-ho interactuant amb el món de l’empresa, perquè això ens ajudarà a sortir de la crisi”.

Per la seva banda el regidor de Medi Ambient, Josep M. Martí, explicava que el projecte “Vinyes x calor” del qual sorgeix el projecte de districte de calor de la Girada, es pot traslladar no sols a altres indrets del Penedès sinó a d’altres regions vitivinícoles europees. “Es tracta d’un residu com són les vergues dels ceps, fer-ne un recurs, proporcionar llocs de treball en el marc d’una economia verda. És energia km 0”, afirmava el regidor. Pel que fa al districte de calor dels equipaments de  la Girada, Martí explicava que el passat mes de març, l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar l’expedient de contractació de les obres i instal·lacions per al desenvolupament, subministrament i actuacions posteriors, d’una caldera de biomassa que utilitzi com a combustible el sarment de la vinya, junt amb les obres de la xarxa de distribució de calor a un seguit d’equipaments públics del barri de la Girada, situant la caldera al costat de l’Arxiu Històric Comarcal.

L’Ajuntament, seguint les bases del procediment restringit, en va seleccionar 5 en funció de la seva experiència en xarxes de calor i en la utilització de biomassa de la vinya o agrícola, que van presentar un projecte bàsic de la instal·lació, dels quals se’n ha seleccionat una per fer el projecte definitiu, que inclou l’adaptació interior del sistema de calefacció d’alguns d’aquests equipaments de la Girada.

Està previst que l’empresa seleccionada, l’UTE COMET-ISVED-RIFÀ, presenti a finals d’estiu el projecte definitiu i es realitzi la construcció de la xarxa i de les instal·lacions de la caldera, el dipòsit i el sistema d’apilament del material durant la tardor, de manera que estigui en funcionament al proper mes de desembre. Es preveu donar servei a l’Arxiu Històric Comarcal, a l’escola Dolors Piera, al Centre de Recursos Pedagògics i a la llar d’infants El Parquet, a banda d’estar preparada la xarxa per donar servei tant al nou institut així que es posi en funcionament com als Jutjats si s’arribés a un acord. Coincidint amb la posada en marxa de la xarxa de calor, està previst que es realitzi a Vilafranca un Simposi Europeu amb ciutats de regions vitivinícoles adherides a RECEVIN (xarxa europea de ciutats del vi) i socis de diferents iniciatives europees interessades en aprofitar la poda de la vinya i reduir el CO2 que genera el sector del vi, segons es va decidir a la reunió del Comitè de Governança del projecte LIFE “Vinyes per Calor” en la seva reunió del mes de juliol.

El projecte que ha estat seleccionat preveu una instal·lació que pugui ser visitada per la ciutadania, per anar avançant en la idea que cal preservar el medi, reduint la producció de CO2 i produint la nostra pròpia energia, aprofitant des de la calor del sol fins a la biomassa de proximitat que es produeix junt amb el raïm. Així mateix aquest projecte proposa una caldera de major potència de la prevista, de manera que s’hi puguin afegir altres instal·lacions en el futur, si així es decideix.

A banda d’aquest projecte que està en el marc del programa europeu LIFE, l’Ajuntament de Vilafranca ja està preparant altres projectes de generació de calor per biomassa de la vinya en altres llocs de la vila d’alt consum calorífic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local