Contra la Incineració i pel Residu Zero

El Moviment Contra la Incineració a Uniland s'uneix a la Lluita Internacional pel Residu Zero

Els acords que s'han près en aquestes segones jornades internacionals es presentaràn a la cimera del canvi climàtic de París 2015

II Trobada Internacional Contra la Incineració i pel Residu Zero. EIX

II Trobada Internacional Contra la Incineració i pel Residu Zero. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Moviment Contra la Incineració a Uniland, que representa una trentena d'associacions penedesenques, s'ha adherit a la Lluita Internacional Contra la Incineració i pel Residu Zero,  en el marc de la II Trobada Internacional Contra la Incineració i pel Residu Zero realitzat el 27, 28 i 29 de novembre del 2015 a Montcada i Reixac. Els acords que s'han près en aquestes segones jornades internacionals es presentaràn a la cimera del canvi climàtic de París 2015.

Incinerar és molt perjudicial per a la salut de les persones, el medi i l'economia

La Trobada ha servit, un cop més, per reafirmar la toxicitat generada per la pràctica de valorització o incineració de residus tant en incineradores com a les cimenteres, aquestes últimes encara més perilloses, i fer propostes alternatives que generin llocs de treball (economia verda) i millor qualitat de vida. "Cremar residus a les cimenteres és un negoci per a les empreses però és fatal per a la salut de les persones i el planeta"  afirma Paul Connett. Els suposats "beneficis econòmics" d'incineradores i cimenteres són clarament deficitaris per a l'Estat i la societat, si tenim en compte els costos ambientals i socials. Són exemples la neteja de terres i aigües o la despesa sanitària, les baixes laborals i la reducció d'esperança de vida vinculades a problemes respiratoris fruit de la incineració.

Ciment tòxic

“Cremar residus a les cimenteres no és sostenible, deixa una pràctica perillosa com es la incineració en mans de gent que no és professional en aquest àmbit i, si bé és un negoci rendible per a les empreses, és fatal per a les comunitats properes a aquest tipus de plantes i nociu per a la salut, tant dels veïns, com dels propis treballadors” . Així ho argumentava el professor de la Universitat de St. Lawrence (Estats Units) expert en química i toxicología, Paul Connett, en la conferència que va tancar la II Trobada Internacional Antiincineració -organitzada per la Plataforma Antiincineració de Montcada en col·laboració amb Zero Waste Europe i GAIA- que es va iniciar divendres. Connett ha insistit que les cendres generades per la crema de residus, aquelles que es dispositen i les volàtils, acaben a l'aire i al ciment. “A les saques que comercialitzen, haurien de posar que estan venent material tòxic”, i no ciment ecològic, ha reclamat el científic tot lamentant que les cimenteres es lucrin amb aquesta pràctica.

La força dels moviments socials

“Molts governs actuen en connivència amb les empreses; per canviar-ho cal que la gent empenyi les administracions i les pressioni”, ha afirmat el professor. Així com l'alcalde de Cerdanyola del Vallès que instava a la presssió popular respecte les administracions. Les jornades van comptar també amb el suport de l'alcalde de Ripollet, l'alcaldesa de Montcada i Reixac, i el representant de l'ajuntament de Barcelona. Connett reafirma que no n'hi ha prou amb el treball que puguin fer els científics i investigadors, sinó que cal que la ciutadania s'uneixi i es faci també experta en qüestions mediambientals.

Conclusions

La II Trobada Internacional Contra la Incineració i pel Residu Zero ha finalitzat amb un Manifest consensuat per la cinquantena de plataformes vingudes d'arreu del món que han participat a les jornades i serà presentat a la Cimera del Clima a París el desembre de 2015. El text expressa el convenciment dels signants que la incineració contribueix al canvi climàtic i és una font d'energia bruta i ineficient així com una estafa. Per acabar amb aquesta pràctica, els grups mediambientals proposen alternatives basades en el model Residu 0 que passen per un consum responsable, l'eliminació dels residus d'un sol ús, com ara el plàstic, i la potenciació de la reutilització, el reciclatge i el compostatge, entre d'altres.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local