Nou any, nous preus

L'ATM decideix ''congelar'' totes les tarifes de transport metropolità per al 2016

L'increment del nombre de viatges aquest 2015 han suposat un ingressos addicionals de 8 milions d'euros que es destinaran a ampliar el transport gratuït fins els adolescents de 14 anys

L'ATM decideix ''congelar'' totes les tarifes de transport metropolità per al 2016. EIX

L'ATM decideix ''congelar'' totes les tarifes de transport metropolità per al 2016. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha instat a la congelació de totes les tarifes del transport públic de Barcelona per a l'any 2016, segons ha anunciat Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat. Vila ha explicat que la mesura s'ha pogut prendre gràcies a un increment del nombre de viatges validats aquest 2015 que fins el mes d'octubre acumulen un augment del 2% del nombre de viatges i que a finals d'any suposaran uns ingressos addicionals de 8 milions d'euros. Vila ha explicat que l'ATM ha decidit destinar aquest ingrés addicional a fidelitzar els adolescents i que per això s'ha ampliat la franja d'edat dels 13 fins els 14 anys per beneficiar-se dels transport gratuït de la T-12.

Les tarifes de tots els títols de l'ATM mantindran el preu durant tot l'any 2016, segons ha instat l'òrgan de direcció executiva de l'ATM reunit aquest dimecres a la tarda. La decisió l'haurà d'aprovar en un consell d'administració els pròxims dies.

D'aquesta manera, la T-10, el títol d'abonament més utilitzat pels usuaris es mantindrà a 9,95 euros per 10 viatges (el 2015 es va reduir de 10,30 euros a 9,95 euros a instàncies de l'Ajuntament de Barcelona que va ampliar la seva aportació per fer possible aquesta rebaixa, que mantindrà per aquest 2016) i el bitllet senzill es mantindrà a 2,15 euros.

El conseller Santi Vila ha explicat que la mesura ''garanteix'' la sostenibilitat del sistema que passa per cobrir el pressupost de l'ATM amb les aportacions de les administracions (Generalitat, Ajuntament de Barcelona, ATM i l'Estat) més el copagament dels usuaris, via compra de bitllets i abonaments.

La congelació de tarifes ha estat possible per a l'any 2016 per un increment del nombre de viatges que s'han validat en el transcurs d'aquest any i que amb dades tancades del mes d'octubre ha suposat la validació de 778 milions de viatges, el 2% més que els deu primer mesos de l'any passat.

La previsió per finals d'aquest any és acumular un total entre 930 i 935 milions de viatges, amb un augment de l'entorn del 2%, en relació amb el 2014. Des del 2on semestre del 2013, l'ATM registra un increment de viatges validats després d'any de caiguda per l'impacte de la crisi. La xifra més alta de viatges validats ara per ara la té l'any 2011 amb 990 milions de viatges.

La T-12 fins els 14 anys

Santi Vila ha explicat que a més de decidir la congelació de tarifes gràcies a l'increment dels ingressos, l'ATM també ha decidit destinar els 8 milions d'ingressos addicionals que hi haurà a finals d'any a fidelitzar l'ús del transport públic entre els adolescents. D'aquest manera, i d'acord amb l'objectiu a llarg termini d'ampliar l'ús del transport gratuït per als joves fins els 16 anys, per aquest any s'ha decidit ampliar la franja d'edat de l'ús de la T-12 dels 13 anys fins als 14 anys, gràcies aquesta aportació addicional dels 8 milions.

D'aquesta manera, els joves de 14 anys que durant l'any 2016 compleixin els 14 anys, ja sigui el gener o el desembre, tindran possibilitat de tenir la T-12 vigent per a tot l'any 2016, cosa que els suposa el transport gratuït durant tot l'any que ve.

El 2009 es va posar en marxa la T-12 fins els 12 anys i el 2013 es va ampliar fins els 13 anys i aquest any 2016 l'edat s'han pujat fins els 14 anys. Actualment, 130.000 joves de menys de 13 anys han adquirit la T-12.

Les aportacions previstes per al 2015 de la Generalitat al finançament del transport públic de l'ATM s'enfila fins els 289,47 milions, l'aportació de l'Ajuntament se situa en 116,96 milions, l'AMT aporta 99,4 milions i l'Estat espanyol té previst desemborsar prop de 99 milions, lluny dels 200 milions que va aportar el 2010 i que any rere any ha anat disminuint. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local