Parc dels Pèlags

Vilobí del Penedès adequa com a reclam turístic les llacunes nascudes d'una antiga guixera

El municipi reivindica el potencial geològic i ornitològic del Parc dels Talls amb un projecte que engloba comerços i cellers locals

Pla general del Pèlag més gran del Parc dels Talls de Vilobí del Penedès, adequat recentment. ACN

Pla general del Pèlag més gran del Parc dels Talls de Vilobí del Penedès, adequat recentment. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilobí del Penedès ha adequat el Parc dels Talls per convertir-lo en una icona del turisme de natura de l'Alt Penedès. El també conegut com a 'Parc dels Pèlags' és un espai que s'ha creat de forma natural durant les últimes dècades arran de l'activitat d'una antiga fàbrica de guix. L'extracció del mineral a les muntanyes va topar amb l'aparició d'aigua freàtica, que es va convertir en indomable amb el pas dels anys fins el punt que a principis dels 90, la fàbrica va aturar l'activitat. De les explotacions en van quedar quatre llacunes, que mica en mica van generar un ecosistema propi. Ara l'Ajuntament ha signat un acord amb l'empresa propietària de l'explotació per aprofitar tot l'espai natural com a reclam turístic, sobretot pel potencial geològic i ornitològic. Això els ha permès senyalitzar dues rutes que també engloben els comerços i cellers locals.

La història recull que Vilobí significa 'Vila albina', en referència a la tradició guixaire del municipi, on les primeres explotacions de mineral s'haurien fet durant l'època dels romans. Així ho explica a l'ACN Francesc Edo, alcalde de Vilobí del Penedès, qui remarca que tots els veïns "sempre han tingut interioritzada la història del guix". Un cop va començar l'aparició d'aigua, va ser quan el municipi va veure en l'extracció de les roques una oportunitat única per distingir-se de la resta de municipis del Penedès. "Som uns privilegiats", subratlla, orgullós de poder fer visitable un espai que ocupa 180.000 metres quadrats amb llacunes naturals molt a prop del poble.

Amb 650.000 euros provinents de fons europeus Feder, els darrers quatre anys s'ha desplegat un projecte integral per a què el Parc dels Talls revertís a tota la vila, on viuen 1.100 habitants. L'adequació dels carrers que condueixen als Pèlags –nom amb què els veïns anomenen les llacunes-, va ser el primer pas per crear els dos itineraris que s'estrenen aquest diumenge: la 'Ruta del Comerç' (5 km) i la 'Ruta dels Cellers' (16 km).

Les dues rutes comencen dins el poble i recorren els quatre Pèlags. La intervenció principal s'ha fet a la llacuna més gran –la més propera a l'antiga fàbrica-, on s'han recuperat els camins que utilitzaven els camions de la guixera, alhora que s'han replantat arbres, senyalitzat tot el perímetre del parc i instal·lat miradors. Durant les properes setmanes, s'enllestiran diversos plafons informatius.

Un al·licient per a veïns i visitants

Francesc Edo confia que aquesta intervenció faci "que la gent s'ho senti seu, com casa seva", ja que fins ara els veïns i visitants només podien accedir a la part del Parc que històricament estava més allunyada de la fàbrica de guix. De fet, la singularitat del Parc dels Talls no rau només en l'aparició de llacunes arran de l'activitat de la guixera, sinó que hi ha dos Pèlags que van quedar secs. Això ha permès al municipi poder organitzar-hi activitats durant els darrers anys, tant concerts com festes populars. Ara, amb la senyalització a tot l'espai natural, l'alcalde espera organitzar activitats al Pèlag principal i acabar creant un centre d'interpretació del guix.

La fauna que s'ha concentrat mica en mica al Parc dels Talls és un dels ítems que més destaca l'alcalde, que subratlla que es tracta de "la segona massa d'aigua més gran del Penedès, després del pantà del riu Foix, a Castellet i la Gornal". Aquesta magnitud, explica, és la que ha fet que els Pèlags hagin atret fins a 200 espècies d'aus en èpoques de migració. Per aquest motiu, Francesc Edo defensa que es tracta d'un Parc que pot oferir un nou atractiu a una comarca sempre focalitzada en l'enoturisme: "hem de reivindicar la natura, la família i l'oci, aprofitant els turistes que venen atrets pel vi", apunta.

Amb l'esperança que el Parc es converteixi en un atractiu turístic de rellevància, Vilobí del Penedès treballa ara per aconseguir els màxims distintius possibles per garantir la seva protecció com a espai natural. Entre els objectius a mig termini, hi ha, per exemple, assolir el reconeixement del Parc dels Talls dins la Xarxa Natura 2000. L'alcalde del municipi confia que distintius d'aquesta categoria enfortiran el potencial de la zona i permetran optar a subvencions que contribueixin al seu manteniment.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local