Caça

Sant Martí Sarroca analitzarà la població de senglars per controlar-los amb mesures alternatives a la caça

L'alcalde assegura que la cacera incita els animals a apropar-se a zones urbanes en busca de refugi i aposta per utilitzar mètodes no letals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Sant Martí Sarroca farà un estudi per quantificar la població de porcs senglars que hi ha al terme municipal i determinar mesures per evitar que s'expandeixin, sense haver de caçar-los. L'alcalde, Antoni Ventura, considera que no hi ha cap estudi científic que avali que la caça serveix per reduir la població de senglars, i assegura que l'actuació dels caçadors incita els animals a apropar-se a les zones urbanes en busca d'un lloc on refugiar-se. Per tot plegat, Ventura aposta per fer un estudi que xifri el nombre de senglars que hi ha al municipi, calculi quina capacitat té el territori per suportar la presència d'aquests animals, estableixi zones de seguretat exemptes de caça i detalli mètodes de control "no letals".

El passat mes de desembre, l'alcalde de Sant Martí va prohibir el tall de camins per a la caça, al·legant que era "un greuge comparatiu cap a altres usuaris de la muntanya". La mesura repercutia directament a l'activitat de la Societat de Caçadors de Sant Martí Sarroca, que va instar el govern municipal a assumir les responsabilitats dels desperfectes i accidents de cotxe que poguessin provocar els porcs senglars.

Tot i que Antoni Ventura ha defensat que la competència sobre la caça no és municipal, al mateix temps ha reconegut la preocupació davant la població de senglars i la seva proliferació prop de zones habitades, i ha manifestat la voluntat d'afrontar la qüestió. Per aquest motiu, ha instat els caçadors a "solucionar la causa, i no el símptoma", assegurant que "atacar el símptoma pot cronificar el problema", referint-se al perill de que segueixi creixent la població de senglars.

L'estudi –aprovat aquest dijous al vespre pel govern municipal- té un pressupost de 3.200 euros i ha estat encarregat a l'empresa Ambients, que gestiona la comercialització de pinso anticonceptiu per a coloms en altres poblacions, com a la ciutat de Barcelona. De fet, Antoni Ventura confia en la possibilitat d'aturar la població de senglars a través d'un control de la reproducció, i aplaudeix la prova pilot que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) desenvoluparà properament al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, Vacarisses, Matadepera i Terrassa amb l'ús de vacunes anticonceptives.

L'Ajuntament de Sant Martí Sarroca calcula tenir els resultats del seu informe local abans de l'estiu. Mentre no es quantifiqui la població de senglars, la capacitat d'absorció que té el municipi i es detallin propostes de control d'aquests animals, el municipi preveu desplegar algunes mesures pròpies. Entre elles, properament es faran campanyes de civisme on es demanarà als pagesos que retirin dels camps les restes de fruita malmesa que sovint es llencen al terra, per evitar que els senglars tinguin accés fàcil als aliments.

La iniciativa de Sant Martí Sarroca per buscar mesures alternatives a la caça i elaborar un informe al respecte ha rebut el suport de l'ONG Libera!. L'entitat assegura que la cacera és una activitat que contamina el medi natural pel plom dels perdigons, i afirma que provoca accidents de trànsit per la fugida dels animals. Alhora, apunta que incrementa les destrosses als camps perquè els senglars fugen de manera més "desorganitzada".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local