ENERGIA

Vilafranca del Penedès, pionera en escalfar equipaments públics cremant només restes de vinya

El municipi acull un simposi europeu per exposar i estendre el seu projecte a altres ciutats

Pla general de la caldera i el dipòsit d'aigua calenta generada amb la combustió de biomassa a partir de restes de vinya. ACN

Pla general de la caldera i el dipòsit d'aigua calenta generada amb la combustió de biomassa a partir de restes de vinya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha posat en marxa una caldera de biomassa que, per primera vegada, únicament utilitza restes de poda de vinya. L'equipament, batejat com a 'districte del Calor de la Girada', genera la calefacció de l'Arxiu històric, una llar d'infants, una escola i un institut. El coordinador del projecte, Jordi Cuyàs, ha destacat a l'ACN que la iniciativa "val la pena a nivell d'estalvi, d'evitar la dependència de grans companyies i de cuidar més el medi ambient". Per tirar-ho endavant, l'Ajuntament hi ha invertit 1,1 MEUR, subvencionats per la Unió Europea, que han servit per construir la caldera i comprar la maquinària pel tractament de les restes de vinya. Aquest dijous i divendres, Vilafranca acull un simposi europeu per exposar i estendre el seu projecte a altres ciutats.

Fa un any i mig que Vilafranca del Penedès va engegar el projecte 'vinyes per calor' amb la intenció "d'apostar en un nou model energètic, basat en la producció a petita escala", explica Jordi Cuyàs, que defensa la possibilitat d'utilitzar únicament restes agrícoles per generar energia, de la mateixa manera que s'utilitzen restes forestals. "Fins ara sempre s'havia barrejat la resta de vinya amb la dels boscos, però ens va semblar que havia de ser possible utilitzar només els nostres recursos", apunta.

Cuyàs assegura que l'ús de les restes de vinya per generar energia tèrmica és positiva tant per la independència energètica de les grans operadores com pel que fa als costos, però sobretot subratlla la repercussió mediambiental: "si a les zones agrícoles no som curosos amb el canvi climàtic, no podem demanar que ho sigui l'altra gent". Alhora, afegeix que és "primordial" controlar i tenir energies que no malmetin el medi ambient "per a què el paisatge de la vinya funcioni".

L'Ajuntament de Vilafranca trasllada durant dos dies la seva experiència a mig centenar d'experts en energia de l'estat espanyol, Itàlia, Alemanya i Portugal. "Volem encapçalar el lideratge en aquest àmbit", afirma Jordi Cuyàs. De moment, la capital de l'Alt Penedès té previst construir una altra caldera aquest 2016 per abastir la zona esportiva –on hi ha la piscina municipal- i estudia instal·lar-ne una tercera l'any que ve a un altre barri. Mentrestant, han donat suport a la construcció d'una caldera a Caves Vilarnau i a l'estudi per crear-ne una a Codorniu.

Estendre l'ús de la biomassa sota control

Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el cap de grup de biomassa, Pere Navarro, explica que utilitzar les restes de vinya per crear energia tèrmica pot significar un estalvi de la factura de més del 50%. Navarro apunta que optar per la biomassa és una tendència que va a l'alça des de fa poc més de deu anys, i preveu que seguirà creixent. Sobretot apunta al sector industrial, sense descartar les calderes particulars. Alhora, explica que la generació d'energia elèctrica és un dels àmbits amb més recorregut. Aposta, però, per construir instal·lacions que generin tant energia tèrmica com elèctrica, per rendibilitzar les despeses.

Per garantir un creixement eficient de la biomassa a partir de la vinya, Pere Navarro aconsella afrontar la gestió dels ceps des de l'origen: "hem de ser conscients que no és recurs il·limitat i l'hem de saber gestionar bé", subratlla. Per això insta el sector agrícola a tenir present l'ús que es donarà a les restes de poda a l'hora de tractar el camp, tant pel que fa al nivell d'humitat com pels cicles dels ceps.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local