Aiguat

L'episodi de pluges d'aquesta setmana ha estat el més important dels darrers sis mesos

S'han acumulat més de 50 litres per metre quadrat al prelitoral, del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu

Mapa de la precipitació acumulada durant l'episodi de pluja i neu dels últims dies a Catalunya, obtingut a partir de les dades de 283 estacions. Meteo

Mapa de la precipitació acumulada durant l'episodi de pluja i neu dels últims dies a Catalunya, obtingut a partir de les dades de 283 estacions. Meteo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'episodi de pluges d'aquesta setmana a Catalunya ha estat el més important del darrer mig any, amb registres que han superat els 50 litres per metre quadrat a bona part del prelitoral, del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu. La quantitat més important es va recollir al Port del Comte, amb 149 litres per metre quadrat, seguit de l'Ametlla de Mar (90,6 litres), el Perelló (Baix Ebre), amb 87,4 litres i el Parc Natural dels Ports, amb 82,2 litres. Pel que fa les nevades que han deixat gruixos de 20 a 60 centímetres de neu nova per sobre els 2.000 metres. Les precipitacions es van produir sobretot entre dilluns i dimarts com a conseqüència del pas d'un marcat solc en altura, juntament amb la formació d'una baixa en superfície sobre Catalunya.

El seu avança relativament lent va fer que en alguns punts la precipitació caigués molt continuada, fins a més de 24 hores seguides en comarques de l'interior.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, malgrat que a les comarques del Pirineu Occidental la precipitació es va iniciar diumenge, la pluja més extensa i abundant va caure entre dilluns al matí i dimarts a la mitja tard. Primer va ser el ton de les comarques centrals i de l'oest del país, i a la nit de dilluns a dimarts es va generalitat i les precipitacions es van concentrar al nord-est fins a les hores centrals de dimarts. Al llarg de l'episodi, la precipitació ha estat en general dèbil i continuada, tot i que dimarts a la tarda es van registrar xàfecs moderadament intensos a les Terres de l'Ebre.

La massa d'aire temperat del sud va fer que la cota de neu s'hagi situat en general entre els 1.800 i els 2.000 metres, de manera que la nevada només ha deixat gruixos importants a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu, en alguns casos superiors al mig metre. El gruix més important es va registrar a Lac Redon (2.247 metres), amb 58 centímetres; seguit de Boí (2.535 metres), amb 55 centímetres i el Cadí Nord (2.143 metres) – Prat d'Aguiló, amb 46 centímetres.

La predicció pels pròxims dies vindrà marcada pel pas d’alguns sistemes frontals. Entre dijous 7 i divendres 8 en creuarà un que portarà precipitacions al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu que podrà baixar fins als 800 metres. Es podran acumular gruixos de neu superiors als 10 cm. A la resta del país s’imposarà el sol, tret del nord i est del territori on hi haurà intervals de núvols i alguns possibles ruixats febles.

La tramuntana i el mestral bufaran forts, amb alguns cops molt forts, i això alterarà notablement la situació marítima al nord de la Costa Brava. La temperatura baixarà lleugerament per tornar a pujar de cara a dissabte. Acabarà la setmana amb el pas d’un nou front, que portarà molts núvols arreu i que farà ploure al nord-oest de Catalunya, sobretot al vessant sud del Pirineu.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local