Sistema novedós

S'inaugura la depuradora d'aigües residuals de Bonastre

Es tracta d’una depuradora biològica que no requereix d’energia externa ni additius químics, una de les primeres que s’elaboren en aquest format novedós a Catalunya

La consellera de Governació inaugura la depuradora de Bonastre. CC Baix Penedès

La consellera de Governació inaugura la depuradora de Bonastre. CC Baix Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, acompanyada de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Maria Serramià, l’alcalde de Bonastre, David Godall, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, ha inaugurat aquest migdia l’estació depuradora d’aigües residuals de Bonastre.

Es tracta d’una depuradora biològica que no requereix d’energia externa ni additius químics, una de les primeres que s’elaboren en aquest format novedós a Catalunya. El sistema adoptat és un sistema natural, biològic, basat en principis d’eliminació de substàncies contaminants de les aigües residuals a través de mecanismes i processos naturals.

El mecanisme adoptat és el conegut amb el nom de filtre subsuperficial amb macròfit “wetlands”. Els filtres construïts són sistemes de depuració constituïts per llacunes o canals de poca fondària (menys d’un metre), plantats amb vegetals propis de les zones humides i en què els processos de descontaminació es produeixen a través de les interaccions entre l’aigua, els substrat sòlid, els microorganismes, la vegetació i la fauna.

Està dissenyada per assumir el sanejament de la població actual i futura del municipi, fins a un total de 1.700 habitants.

L’actuació de sanejament i depuració de Vinya de Bonastre i Bonastre està inclosa en la revisió del Programa de Mesures del Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya. El Departament de Governació ha finançat aquesta actuació amb 638.766 euros, a través del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC).

Catalunya disposa actualment de 496 depuradores que tracten les aigües residuals del 96,4% de la població de Catalunya. El Programa de Mesures preveu l’execució d’un miler d’actuacions per assolir la depuració dels pobles petits i nuclis habitats dispersos encara pendents.

Avançament de l’obra

Atès que la població de Bonastre ha augmentat considerablement en els darrers 10 anys, passant d’una població de 330 habitants a l’ actual de 651 persones censades, el Consell Comarcal del Penedès va mostrar el seu interès per a avançar aquesta actuació. Per això van presentar el projecte tècnic amb la solució proposada que, un cop validada per l’Agència Catalana de l’Aigua, va ser posteriorment executada pel propi el Consell Comarcal.

L’Agència Catalana de l’Aigua integrarà aquesta instal·lació al Pla de Sanejament de Catalunya i, en conseqüència, n’assumirà els costos d’explotació. S’està treballant en la redacció d’un conveni entre l’Agència i el Consell Comarcal del Penedès per fer-ho possible.
Característiques tècniques

En els filtres de flux subsuperficial, la circulació de l’aigua és de tipus subterrani a través d’un medi granular i en contacte amb arrels i rizomes de les plantes. La fondària de la làmina d’aigua es troba entre 0,3 i 0,9 m. La biopel·lícula que creix adherida al medi granular i a les arrels i rizomes de les plantes tenen un paper fonamental en els processos de descontaminació de l’aigua.

En comparació amb els sistemes de flux superficial trobem major capacitat de tractament, baix risc de contacte de l’aigua amb les persones i d’aparició d’insectes.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local