Vistiplau ambiental

Llum verda a la legalització de l'aparcament de Cala Morisca, a Sitges

El vistiplau de la Generalitat incorpora una sèrie de condicions per minimitzar-ne l’impacte paisatgístic i compensar la pèrdua de vegetació autòctona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Ponència ambiental ha emès un informe ambiental favorable al projecte en sòl no urbanitzable de l’Ajuntament de Sitges per legalitzar l’aparcament situat a Cala Morisca. El vistiplau incorpora una sèrie de condicions per minimitzar-ne l’impacte paisatgístic i compensar la pèrdua de vegetació autòctona.

L’aparcament ocupa 8.100 metres quadrats (m2) de superfície i ofereix 213 places (192 per a turismes, 16 per a motocicletes i 5 adaptades). Un total de 3.920 m2 estan asfaltats i 5.729 m2 més, pavimentats amb sauló. A l’àrea també es troben quatre edificacions d’obra que serveixen de magatzems. Abans de ser habilitat com a aparcament, va acollir un càmping i un abocador.

L’estacionament es va habilitar el 1999, abans que el paratge de Cala Morisca s’inclogués dins de l’Espai d’Interès Natural Massís del Garraf, que forma part de l’àrea de la Xarxa Natura 2000 Serres del litoral central. També està considerada zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i zona d’especial conservació (ZEC), atès que s’hi detecta la presència d’exemplars d’àliga cuabarrada.

Mesures correctores d’impacte paisatgístic

La Ponència ha valorat que la legalització de l’aparcament no comporta noves actuacions en un àmbit ja transformat ni afecta els hàbitats d’interès comunitari considerats claus. L’activitat tampoc perjudicarà l’àliga cuabarrada. No obstant, s’insta a tenir en compte l’impacte ja generat sobre la permeabilitat i l’estabilitat del sòl.

És per això que incorpora les següents condicions:

·       Eliminar l’ús d’aparcament en la banda nord-est de l’àmbit i plantar-hi espècies pròpies dels hàbitats de matollars mediterranis predesèrtics per compensar la pèrdua de massa forestal.
·       Evitar les espècies exòtiques en l’enjardinament de tot l’àmbit.
·       Mantenir l’aparcament net i ordenat i revegetar el talús de l’est de l’àmbit per minimitzat el risc de despreniment i erosionabilitat.
·       Prioritzar tractaments superficials que fomentin la permeabilitat i la integració paisatgística en futurs arranjaments de la rampa d’accés o de la pavimentació.
·       Mantenir oberts els accessos per a vianants de la C-31 i el pas per sota de les vies del ferrocarril cap a la platja.
·       Assegurar la continuïtat del torrent de Cala Morisca, sense ubicar-hi elements fixos o places d’estacionament, i senyalitzar la zona com a inundable.
·       Donar compliment a les mesures de prevenció d’incendis forestals.

Una vegada obtingut l’informe favorable de la Ponència ambiental, el projecte continuarà la tramitació urbanística.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local