OBSEA

L'observatori submarí de la UPC a Vilanova ha detectat el terratrèmol que ha sacsejat el Tibet

La Xarxa de Centres de Terratrèmols de la Xina ha indicat que l'epicentre del sisme s'ha ubicat a Kata Town, amb una profunditat de set quilòmetres

L'OBSEA és un observatori submarí cablejat a uns 4 quilòmetres de la costa de Vilanova i la Geltrú. OBSEA

L'OBSEA és un observatori submarí cablejat a uns 4 quilòmetres de la costa de Vilanova i la Geltrú. OBSEA

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'observatori submarí que té la Universitat Politècnica de Catalunya a la costa de Vilanova i la Geltrú ha detectat el terratrèmol que s'ha produït al Tíbet amb una magnitud de 5.5 graus a la escala de Richter. L'OBSEA és un observatori submarí cablejat a uns 4 quilòmetres de la costa de Vilanova i la Geltrú a la zona protegida de pesca, i interconnectat a la costa per un cable mixt d'energia i comunicacions.

El sisme ha sacsejat a primera hora d'aquest dimecres la població xinesa de Chamdo, ubicada a la Regió Autònoma del Tibet, i les autoritats locals han apuntat que és "probable" que hi hagi víctimes. La Xarxa de Centres de Terratrèmols de la Xina ha indicat que l'epicentre del sisme s'ha ubicat a Kata Town, amb una profunditat de set quilòmetres, segons ha informat l'agència local de notícies Xinhua. Les autoritats locals han començat a mobilitzar equips de rescat i recursos per fer davant de les conseqüències del terratrèmol.

L'avantatge principal de disposar d'un observatori cablejat és la de poder proporcionar energia als instruments científics i disposar d'un enllaç de comunicació de banda ampla. D'aquesta manera es pot tenir informació en temps real i s'eviten els inconvenients dels sistemes alimentats amb bateries. La solució adoptada és la implementació d'una xarxa ethernet òptica que transmet contínuament les dades dels instruments oceanogràfics connectats a l'observatori.

Amb l'OBSEA es pot realitzar una observació en temps real de múltiples paràmetres del medi marí. Des de l'estació terrestre es proporciona l'alimentació pels dispositius i l'enllaç de fibra òptica per les comunicacions a la vegada que es fa la gestió d'alarmes i s'emmagatzemen les dades. Amb un tram d'uns 1000 metres de cable terrestre es connecta amb l'arqueta d'ancoratge, punt on el cable submarí inicia el seu recorregut fins la ubicació del node a uns 4 km de la costa i a uns 20 metres de profunditat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local