Un veí que ens incomoda

Vilanova demana la col·laboració ciutadana per combatre el mosquit tigre

Una exposició al CRIA explica les principals mesures preventives contra l'insecte

Vilanova demana la col•laboració ciutadana per combatre el mosquit tigre. Míriam de Lamo

Vilanova demana la col•laboració ciutadana per combatre el mosquit tigre. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Evitar la propagació del mosquit tigre a través de la col•laboració ciutadana és l'objectiu de la nova campanya preventiva que acaba de posar en marxa l'Ajuntament de Vilanova. La iniciativa vol informar i conscienciar del paper fonamental que ha de jugar la ciutadania per combatre els focus de reproducció de l'insecte, eliminant els recipients o espais amb aigua estancada a l'aire lliure. La campanya inclou l'exposició itinerant “El mosquit tigre: un veí que ens incomoda”, que es pot visitar al Centre de Recursos i Informació Ambiental (CRIA) de Vilanova fins al proper 6 de juliol.

Sensibilització pel virus del zika

“Cal que entre tots lluitem contra el mosquit tigre”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, aquest dimarts al matí, durant la presentació de la campanya. Llobet ha destacat que el fet que “enguany hi hagi la sensibilitat per les malalties transmeses pels mosquits, com el zika” pot incrementar la conscienciació de la ciutadania a l'hora d'evitar la seva propagació, tenint en compte que el mosquit tigre pot transmetre aquest virus.

El regidor ha recordat que “ara és l'època de cria” de l'insecte, i per tant és el moment idoni per actuar-hi. “Tenim identificats determinats espais de la ciutat on l'Ajuntament actua”, ha dit el responsable de Medi Ambient. Com a exemple, Llobet ha esmentat els torrents, embornals, els barris que disposen de més horts i jardins així com el cementiri municipal, un indret amb aigua estancada procedent de torretes. Altres dels punts de la ciutat idonis per a la reproducció del mosquit segons un estudi de la Diputació de Barcelona són el Parc Samà, els pavellons esportius, l'escola de música, o la platja de Ribes Roges. L'Ajuntament, però, crida a la col•laboració ciutadana, tenint en compte que molts dels espais són particulars. “Si algú té algun tipus de problema, demanem que vingui a informar-nos”, ha dit Llobet. Tant el CRIA com les regidories de Medi Ambient i Sanitat, o l'oficina d'atenció al ciutadà rebran els avisos dels ciutadans que detectin algun focus de mosquit tigre a la ciutat. En el mateix sentit s'ha expressat la regidora de Salut, Gisela Vargas, que ha destacat que la campanya municipal està basada “en la prevenció” i vol arribar al màxim de ciutadans possible.

Un insecte que actua entre el maig i l'octubre

L'exposició instal•lada al CRIA pretén sensibilitzar la població en general  sobre les mesures preventives per combatre el mosquit tigre, originari del sud-est asiàtic detectat per primer cop a Catalunya l'any 2004. L'insecte va arribar a través del transport de mercaderies i un cop aquí s'ha establert perquè ha pogut trobar recipients amb aigua com testos, galledes, regadores o bidons a horts, patins i jardins. L'habitual és trobar l'insecte entre principis de maig i finals d'octubre, si bé les temperatures poden variar aquest període.

La mostra explica les diferents fases reproductives del mosquit, que per néixer requereix qualsevol recipient que contingui aigua durant uns set dies a l'estiu. Les aigües netes i sense renovació són més favorables per al desenvolupament de l'insecte que les aigües brutes o les que es renoven habitualment. El mosquit tigre pot arribar a viure dues setmanes, si bé la majoria d'ells es mor als pocs dies. Algunes de les recomanacions per esquivar-lo són vestir pantalons llargs i roba clara, i emprar repel•lents antimosquits. Les picades han de tractar-se amb aigua i sabó.

A banda de l'exposició, l'Ajuntament ha tornat a enviar a les escoles un conte per conscienciar els infants, i repartirà díptics i cartells a les zones d'especial presència del mosquit, com les urbanitzacions o les zones del centre on hi ha més cases amb patis.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local