Peatges

Els alcaldes del Pacte de Berà "s’encadenen" a l’N-340 per reclamar la gratuïtat de l’AP-7

Unes 200 persones s’han sumat a la mobilització, programada en plena operació sortida de les vacances d’agost

Els alcaldes del Pacte de Berà i de les Terres de l’Ebre “s’encadenen” a l’N-340 per reclamar la gratuïtat de l’AP-7. ACN

Els alcaldes del Pacte de Berà i de les Terres de l’Ebre “s’encadenen” a l’N-340 per reclamar la gratuïtat de l’AP-7. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els alcaldes del Pacte de Berà i de les Terres de l’Ebre s’han unit aquest divendres per insistir que cal una solució per l’N-340 i han fet un tall de trànsit a l'altura de l’Arc de Berà, a Roda de Berà, en plena operació sortida de les vacances d’agost. Com a símbol de la mobilització, els batlles s’han agafat a una cadena de banda a banda de la via i han reclamat la gratuïtat de l’AP-7 com a solució immediata. Amb tot, els batlles consideren que la solució a la llarga és la prolongació de l’autovia A-7. La protesta ha rebut, un cop més, el suport de la Federació Empresarial d'Autotransport de Tarragona (FEAT), que ha programat dues caravanes de camions fent marxes lentes per l’autopista AP-7 mentre l’N-340 estava tallada a Roda de Berà. A la concentració hi han participat unes 200 persones.

"Mentre no hi hagi solucions, hi haurà més mobilitzacions segur", ha avisat l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, que ha plantejat que la carretera suposa un problema de desenvolupament econòmic en una zona molt turística, especialment a l'estiu. L'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, ha recordat també l'alta sinistralitat que es registra a l'N-340, sobretot a les Terres de l'Ebre, on "ho pateixen encara més" que a la zona del Camp de Tarragona.

Els batlles tenen pendent una reunió amb el conseller de Territori, Josep Rull, a principis d'agost, per abordar la problemàtica. Segons Carnicer, la trobada servirà per explicar les reivindicacions dels batlles i demanar la "col·laboració" del Govern, que malgrat no ser titular, és "una peça important en l'ordenació de país". Per part de la Generalitat ha assistit a la mobilització el delegat a Tarragona, Òscar Peris, que ha defensat la gratuïtat de l'autopista "almenys durant l'impàs d'obres" de l'autovia. Alonso ha detallat que cal l'ajuda de la Generalitat però també de l'Estat, que ha d'acceptar "que el territori demana una cosa justa: que l'N-340 no pot ser la carretera de la mort".

L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha estat un dels altres batlles que ha dirigit crítiques cap al ministeri de Foment, del qual ha dit que "no posa res de la seva part". Rovira ha destacat la ubicació simbòlica de la mobilització d'aquest divendres, per on passava la Via Augusta. En temps dels romans, la via era "un avenç de futur" però "sembla que s'ha quedat en aquella situació i no hi ha manera de fer avant", ha reblat.

Els batlles han tallat la carretera a les sis de la tarda sota l'Arc de Berà. Ho han fet durant 25 minuts darrera una pancarta que ha reclamat "Solucions a l'N-340". Durant la mobilització, dues grues han fet penjar de banda a banda de la carretera una cadena a la qual s'han agafat els manifestants per mostrar que estan "encadenats" a aquesta via, amb un alt volum de trànsit i retencions. A més dels alcaldes de la demarcació, al tall de trànsit hi han assistit prop de 200 veïns que s'han sumat a la reivindicació i representants polítics de diverses forces.

Els alcaldes de l'Ebre

A la protesta hi han participat alcaldes de les Terres de l'Ebre, com l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; d'Amposta, Adam Tomàs; del Perelló, Ferran Bel; o de l'Aldea, Daniel Andreu, entre d'altres; així com el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. L'alcalde d'Amposta considera que l'N-340 era una via de segona i que l'Estat "l'ha convertit en una tercera" perquè "només ha ofert posar rotondes i pintar una línia contínua". A més, Tomàs ha explicat que el consistori d'Amposta emetrà un informe sobre la proposta de rotonda entre la capital del Montsià i Sant Carles de la Ràpita que "no serà favorable" a la seva construcció.

Amb anterioritat, els alcaldes del Pacte de Berà ja han tallat la carretera en dues ocasions. La primera va ser el 23 de novembre a l'Arboç, on la carretera passa pel mig de la població. La segona vegada va ser al Vendrell, el 19 de març, quan els batlles van programar la protesta de manera conjunta amb els alcaldes de les Terres de l'Ebre, que en aquella ocasió van tallar l'N-340 al Perelló. La seva intenció és continuar programant talls en sentit sud i la pròxima mobilització podria ser al Creixell i Torredembarra.

El suport dels transportistes

La protesta ha rebut, un cop més, el suport de la Federació Empresarial d'Autotransport de Tarragona (FEAT), que ha programat dues caravanes de camions fent marxes lentes per l'autopista AP-7 mentre l'N-340 estava tallada a Roda de Berà. D'una banda, una caravana ha entrat a Tarragona i ha circulat fins a Torredembarra, ha sortit per l'autopista per tornar a entrar i retornar a Tarragona. L'altra, que ha sortit de Torredembarra, ha circulat fins a Tarragona, i ha fet mitja volta per tornar al punt de sortida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local