Flash

El reciclatge, una assignatura pendent

Cada cop els penedesencs reciclen més, però la producció de residus augmenta encara molt més

Les campanyes dels ajuntaments s'adrecen ara als grans generadors de brossa. FdG | C. Castro

Les campanyes dels ajuntaments s'adrecen ara als grans generadors de brossa. FdG | C. Castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les estadístiques indiquen que els penedesencs cada cop reciclen més, però la xifra està molt lluny de ser la idònia. A més a més, els grans generadors de brossa (supermercats i restaurants) no reciclen i la producció de residus augmenta sense parar. Si bé és cert que s'han fet avenços, com la construcció de deixalleries o la implantació dels diferents contenidors, el reciclatge i la recollida selectiva continuen sent una assignatura pendent. Quan es compleixen deu anys de la posada en marxa del pla de residus mínims de la mancomunitat, els ecologistes parlen de dèficits importants, com ara el fet que la planta de tractament de Vilafranca no recicli la brossa inorgànica.

La mancomunitat Garraf-Penedès va impulsar el projecte de residus mínims fa deu anys. El pla s'havia de desenvolupar en tres fases: distribució dels diferents contenidors; construcció de deixalleries i implantació de la recollida selectiva de la brossa orgànica i inorgànica.

Deu anys després, el panorama no és gaire engrescador, ja que si bé cada cop es recicla més, també es generen més residus. Si observem les xifres facilitades per la Generalitat referents a l'any 2002, les tres comarques penedesenques -el Baix Penedès, però, no forma part de l'esmentada mancomunitat- van generar 4.778 tones de vidre, 1.271 d'envasos lleugers, 5.449 de paper i cartró i 6.387 de matèria orgànica. Si comparem aquestes xifres amb les de l'any 2001, gairebé tots els apartats reflecteixen increments importants.

Per millorar les baixes xifres de recuperació de residus, els ajuntaments de la zona han posat en marxa diverses campanyes de recollida selectiva que fan especial èmfasi en la separació de la brossa orgànica (que representa d'un 40 % a un 50 % del volum dels residus), així com en els grans productors d'aquests residus, és a dir, restaurants, botigues i supermercats.

Els ecologistes
Els ecologistes consideren que el projecte de residus mínims està «molt poc consolidat» deu anys després de la seva posada en marxa. En molts dels municipis de la zona, el nivell de recollida selectiva és molt baix; manquen contenidors i, sobretot, gestió d'aquests contenidors -n'hi ha pocs, triguen a buidar-se- i, per damunt de tot, els ajuntaments, en general, no hi destinen prou recursos, segons la diagnosi de la Coordinadora d'Entitats Ecologistes.

Pel que fa a les deixalleries, la valoració és «correcta», però tenen dos punts febles: estan allunyades dels nuclis de població i els mobles i estris vells no es recuperen.

Però la pitjor part se l'emporta la recollida de brossa orgànica i inorgànica. D'una banda, només està implantada en 9 dels 33 municipis del Garr
af i l'Alt Penedès. A més, s'ha de dipositar en bosses de compostable que són massa cares i, per acabar de reblar el clau, els principals generadors de brossa orgànica (supermercats, restaurants, etc.) no separen la brossa.
Quant als residus inorgànics, el panorama és realment decebedor, ja que a Vilafranca hi ha la planta de tractament de brossa orgànica i inorgànica més moderna de Catalunya, però està infrautilitzada, ja que, les restes inorgàniques no es reciclen per manca de recursos i van a parar a l'abocador.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local