Caça

Els caçadors donen el tret de sortida a la mitja veda en què poden abatre petites aus i guineus

Creixen les llicències federatives a la demarcació de Lleida i se situen entorn les 7.000, mig miler més que la temporada passada

Pla sencer d'un caçador felicitant un dels seus gossos després de portar-li una guatlla. . ACN

Pla sencer d'un caçador felicitant un dels seus gossos després de portar-li una guatlla. . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els aficionats a la caça han donat el tret de sortida aquest dilluns a la temporada amb l'obertura de la mitja veda, l'etapa prèvia a l'ampliació del permís per caçar la majoria d'espècies cinegètiques durant la qual es permet caçar petites aus i també guineus. En concret, els caçadors poden abatre guatlles, tutores, tudons, coloms roquers, garses, estornells vulgars, gavines rialleres, gavians de potes grogues, a més de guineus. Tot i que no se n'ha iniciat la temporada, també es permet la caça del conill i del senglar però únicament en aquells vedats que compten amb autorització expressa davant la sobrepoblació d'aquesta espècie. Així, fins el 15 de setembre a les demarcacions de Lleida hi haurà catorze dies hàbils per a la cacera, tots els dijous, dissabtes, diumenges i festius locals, la temporada més llarga de Catalunya. A Girona seran deu dies, els dijous, diumenges i festius no locals, i quatre a la resta de Catalunya, en concret els dies 15, 21 i 28 d'agost i el 4 de setembre.

La mitja veda durarà un mes exacte a les demarcacions de Lleida i Girona on, fins el 15 de setembre, es podrà caçar en els dies marcats pel Departament d'Agricultura. Durant aquest període està autoritzada la caça en els vedats de caça de règim especial que ho tinguin aprovat en el pla tècnic de gestió cinegètica. En el cas de les comarques lleidatanes -incloent el Solsonès- és on els caçadors disposen de més dies de mitja veda, en concret tots els dijous, dissabtes, diumenges i festius locals. A les comarques gironines l'autorització per caçar durant la mitja veda és pels dijous, els diumenges i els festius no locals. A les demarcacions de Tarragona i Barcelona i a les Comarques Centrals -exceptuant el Solsonès- la mitja veda es pot dur a terme només quatre dies, el 15, 21 i 28 d'agost i el 4 de setembre.

Les espècies que poden ser objecte d'aprofitament cinegètic durant aquest període de caça són la guatlla, la tórtora, el tudó, el colom roquer -incloses les varietats domèstiques i híbrids-, la garsa, l'estornell vulgar, la gavina riallera i el gavià de potes grogues, a més de la guineu. Tot i això, també es pot caçar conills i senglars durant aquests mesos d'estiu però només en aquells vedats amb sobrepoblació d'aquesta espècie i que compten amb l'autorització expressa per part d'Agricultura.

El president de la Federació Catalana de Caça a Lleida, Jaume Teixidó, ha destacat que l'obertura de la mitja veda és un període molt esperat ja que per als caçadors "és com els nens quan comencen el curs nou" perquè, després d'uns mesos aturats, "la gent té la il·lusió de sortir a caçar i de treure els gossos".

Restriccions per a la caça de tórtores i guatlles

Enguany segueixen les restriccions i cada caçador pot abatre fins a un màxim de vuit tórtores, quan l'any passat el límit fixat era de dotze exemplars, mentre en el cas de les guatlles se'n poden caçar fins a vint. Teixidó atribueix el descens de la població d'aquestes espècies al fet que cada cop es planten més fruiters en detriment de caps d'alfals i d'altres cultius herbacis on habiten aquests animals, i també per les nombroses captures que es duen a terme amb xarxes al nord d'Àfrica per a la indústria.

La mitja veda donarà pas a la temporada de caça pròpiament dita, amb l'obertura del període de caça major, que arrencarà el 4 de setembre arreu de Catalunya amb l'autorització per a la caça del porc senglar, mufló i daina. A partir de l'11 de setembre també es podran abatre cérvols, i del 9 d'octubre, isards, cérvols i cabres salvatges. També el 9 d'octubre s'encetarà el període de caça menor, en què els caçadors podran caçar la perdiu roja, la perdiu xerra de muntanya, l'ànec griset, la fredeluca i la fotja, a més de la guineu i oficialment també el conill a les comarques de Pla d'Urgell, el Segrià, l'Urgell i les Garrigues.

Increment de les llicències federatives de caça

Jaume Teixidó ha remarcat també l'increment de caçadors federats que s'ha registrat aquesta temporada, tant d'homes com de dones però sobretot de joves, al conjunt de Catalunya però sobretot a la demarcació de Lleida, on enguany es fregaran les 7.000 llicències federatives, enlloc de les 6.500 de l'any passat. El president de la Federació de Caça de Lleida atribueix aquest augment a l'interès creixent dels joves, especialment de l'àmbit rural, per aquesta pràctica esportiva.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local