VULNERABILITAT I RESILIÈNCIA

Primer estudi que avalua el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic

L’informe relaciona els riscos associats a diversos impactes climàtics en 11 àmbits com ara l’agricultura, la gestió de l’aigua, el turisme o les infraestructures

Primer estudi que avalua el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic. EIX

Primer estudi que avalua el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha enllestit el primer estudi que avalua el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic. L’informe, que aquest dijous s’ha presentat a la jornada tècnica sobre adaptació local al canvi climàtic al castell de Montesquiu (Osona), relaciona els riscos associats (canvis en els cultius, increment de les necessitats de reg, major risc d'incendi forestal) a diversos impactes climàtics (increment de la temperatura, sequera) en 11 àmbits que podrien veure’s afectats.

En concret, l'estudi posa a punt una nova metodologia que permet avaluar la vulnerabilitat del territori davant l’augment de la temperatura en àmbits com l’agricultura i ramaderia, la biodiversitat, la gestió de l’aigua, la gestió forestal, la indústria, els serveis i comerç, la mobilitat i infraestructures, la salut, l'energia, el turisme i l'urbanisme.

Vulnerabilitat de les necessitats de reg

Pel que fa a l’agricultura i la ramaderia, l’estudi conclou que els municipis més vulnerables al risc d’increment de les necessitats de reg degut a l’augment de la temperatura se situen principalment a la Plana de Lleida (Segrià, Garrigues i Baix Urgell) i al litoral de Tarragona, concretament al sud del Baix Ebre i al Baix Camp. També es troben principalment a tot el litoral i les planes de l’Empordà els municipis més vulnerables als canvis en els cultius degut a l’increment de la temperatura.

Respecte la biodiversitat, els municipis més vulnerables al risc d’incendi degut a l’increment de la temperatura es troben principalment en la franja de vegetació d’influència mediterrània i als eixos fluvials, on hi ha més pressió urbana.

Disponibilitat d’aigua

L’estudi conclou que la vulnerabilitat dels municipis de Catalunya a la disminució de la disponibilitat d’aigua degut a l’increment de temperatura és, en general, baixa. Això es deu a què el risc de la disminució de la disponibilitat d’aigua està afectat en major mesura per la disminució en la precipitació i en menor mesura per l’increment de la temperatura, tot i que ambdues intervenen en el balanç hídric.

Els resultats obtinguts en el projecte permeten seguir aplicant la metodologia desenvolupada per al càlcul de més indicadors de vulnerabilitat que incloguin altres impactes climàtics com, per exemple, la sequera. Les dades necessàries per al càlcul dels indicadors s’han obtingut de fonts públiques i una vegada processades, s’han treballat en un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a representar territorialment els resultats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local