Obres públiques

El 2015 és el pitjor any d'inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya, segons la Cambra de Comerç

El grau d’execució pressupostària en obres públiques dedicades al transport va caure al 59%

Imatge d'arxiu d'un tren de Rodalies. ACN

Imatge d'arxiu d'un tren de Rodalies. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Cambra d Comerç de Barcelona ha denunciat aquest dijous que el 2015 ha estat el pitjor any de la sèrie històrica (que es remunta al 1997) en el grau d’execució de la inversió en infraestructures de transport de l’Estat a Catalunya. Concretament, el govern espanyol només va executar el 59% de la inversió pressupostada en infraestructures a Catalunya durant el 2015, per sota de la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes de l’Estat, que va ser del 72%. El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha lamentat en una roda de premsa aquest dijous que el grau d’execució de les inversions es dóna sobre un pressupost inicial que ja és relativament baix per a Catalunya en matèria d’infraestructures. Així, el govern espanyol només va pressupostar el 2015 per a Catalunya el 9,9% del total de l’inversió en infraestructures de transport, quan el PIB català representa el 18,9% de l’Estat.

Les conclusions no són noves però si força preocupants, perquè mai abans s’havia registrat una inversió tant baixa de l’Estat a Catalunya en infraestructures. A Catalunya no només es pressuposta menys del que li correspondria pel seu PIB, sinó que després el grau d’execució és menor que la mitjana de les comunitats autònomes. L’Estat està prioritzant infraestructures com l’AVE a Galícia, deixant de banda inversions més productives com el corredor mediterrani, que porta un retard manifest en el seu desenvolupament”, ha argumentat Valls durant la roda de premsa.

En aquest sentit, Valls ha demanat que la inversió pública en infraestructures hauria de créixer al ritme del PIB per no “obstaculitzar” el creixement econòmic. “Actualment, la manca d’inversió de l’Estat és un fre a l’economia catalana i a les empreses que operen al país”, ha assenyalat el president de l’entitat cameral. A preguntes dels periodistes, Valls ha valorat si aquest descens de la inversió en infraestructures té a veure amb la situació política: “Les relacions entre la Generalitat de Catalunya i el govern central no són les millors. Si això té repercussió en la inversió pública? Aquí estan les dades...”, ha declarat.

L’estudi de la Cambra de comerç també recull que el dèficit d’inversions en infraestructures de l’Estat a Catalunya (entès com la diferència entre la inversió real i el que li correspondria pel seu pes econòmic) “no només s’ha reduït en el darrer any, sinó que s’ha ampliat significativament”. Així, si el pes de Catalunya en la inversió executada de l’Estat en infraestructures es va mantenir entre el 16% i el 18% entre 2004 i 2010, aquest percentatge va caure a partir de 2011, fins a situar-se en el 9,9% de 2015.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local