Planejament urbanístic

Som VNG posa en dubte la viabilitat econòmica i procedimental de l'Eixample Nord

El grup municipal presenta al·legacions contra la modificació del Pla General en el sector de l’Eixample Nord

Som VNG  presenta al·legacions contra la modificació del Pla General en el sector de l’Eixample Nord. Som VNG

Som VNG presenta al·legacions contra la modificació del Pla General en el sector de l’Eixample Nord. Som VNG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Grup Municipal de Som VNG ha presentat al·legacions contra la modificació del Pla General en el sector de l’Eixample Nord. La regidora Deborah Zimmerman, responsable dels temes d’urbanisme de la candidatura, i el portaveu del grup, Enver Aznar, es van personar a la Oficina d’Atenció a la Ciutadania del consistori per fer entrega del document que recull deu pàgines que impugnen la viabilitat econòmica i el procediment pel qual s’està preparant aquest projecte que pretén construir un nou sector que representa un terç de la Vilanova actual.

Pel que fa a la viabilitat econòmica, Som VNG considera que la previsió de les dinàmiques i l’evolució demogràfica de la capital del Garraf “no comporten la necessitat i la justificació de la construcció de 7.341 habitatges de nova construcció, ja que actualment hi ha una estimació d’uns 3.000 habitatges buits”. Així mateix, “la població d’aquest municipi ha sofert un decreixement en els últims anys”, concretament i segons dades de l’IDESCAT, el decreixement ha estat de - 0,66%, i l’INE pronostica que a partir de 2020 el creixement demogràfic serà negatiu, i s’arribarà a la 2049 amb les taxes de naixament més baixes de la història. A més, cal considerar que difícilment es pot fer un pronòstic de creixement econòmic exponencial en el futur, donades les dades macroeconòmiques actuals, que només assenyalen símptomes de creixement tímid, amb causes exògenes al propi funcionament del nostre teixit productiu i comercial. És per això que es remarca que el mètode utilitzat per a l’anàlisi de la viabilitat econòmica i financera no es correspon al mètode utilitzat en l’actualitat per les administracions públiques.

D’altra banda, el plantejament d’aquesta modificació pretén construir uns 10,6 quilòmetres quadrats, essent la superfícies del terme municipal d’uns 34. Segons les al·legacions presentades, per la superfície i per d’altres qüestions que es plantegen en el document, “correspondria una Revisió del Pla General que afectaria a tot el municipi i que hauria de raonar i justificar la seva necessitat, oportunitat i conveniència en relació als interessos públics i privats concurrents”. En la mateixa línia, es considera que segons la jurisprudència consolidada “hi ha una revisió del plantejament quan es procedeix a adoptar nous criteris respecte a l’estructura general i orgànica del territori o de la classificació del sòl, motivada per l’elecció d’un model territorial distint o per l’aparició de circumstàncies sobrevingudes de caràcter demogràfic o econòmic que incideixen substancialment sobre l’ordenació o per l’esgotament de la capacitat del pla”.

Finalment, i pel que fa a la gestió d’aquesta modificació del Pla General , al document d’al·legacions es remarca que  “és evident que ens trobem davant convenis dels denominats atípics, en què la facultat de l'administració és molt àmplia, i això queda reflectit en les permutes que realitza de territori i sòl edificable sense respondre a un interès general, sinó solament a complir una sentència que condemnava a l'Ajuntament de Vilanova a indemnitzar a una gran promotora.” I tot això, segons comenta l’escrit, “perquè es va atorgar una llicència per edificar en una zona que els informes medi ambientals pertinents haguessin posat de manifest que era mereixedora d'una especial protecció.”. Així doncs Som VNG considera que  “el que està fent l’Administració és fer la llei a la mesura d’una Immobiliària”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local