Contaminació ambiental

Garraf té més pols en suspensió que algunes grans ciutats europees, segons una aplicació alemanya

La Generalitat de Catalunya es compromet a posar mesuradors homologats a les pedreres, però no ho farà fins al maig del 2018

El veïnat, amb l’Ajuntament de Sitges al costat, vol escurçar aquest temps d’espera per evitar més riscos a la salut

Garraf té més pols en suspensió que algunes grans ciutats europees, segons una aplicació alemanya. EIX

Garraf té més pols en suspensió que algunes grans ciutats europees, segons una aplicació alemanya. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació de Veïns de Garraf han obtingut el compromís de la Generalitat de Catalunya d’instal·lar el maig del 2018 mesuradors de partícules de pols. El veïnat veu aquesta data massa llunyana i mantindran la pressió per aconseguir escurçar aquest temps d’espera. Els representants veïnals de Garraf han mantingut diferents reunions amb l’Ajuntament de Sitges i el Departament de Medi Ambient, la darrera el dia 29 de setembre, on van obtenir aquest compromís de la Generalitat per instal·lar mesuradors homologats per controlar de manera efectiva les emissions de pols de l’activitat de les tres pedreres properes al poble.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sitges, Jordi Mas, va ser present a aquesta darrera reunió acompanyant als veïns. “Malgrat aquest acord previ, des de l’Ajuntament sol·licitarem a la conselleria que es prioritzi aquest punt de mesura davant les reiterades i fundades queixes dels veïns. Com nom pot ser d’una altra manera, l’Ajuntament està amb els veïns i ha de vetllar per la seva qualitat de vida”, assegura el regidor, tot i comprendre les dificultats del procediment burocràtic de l’administració. Per ajudar en aquest procediment, l’Ajuntament valorarà la possibilitat de desplaçar un funcionari perquè aixequi acta visual dels núvols de pols que genera l’activitat extractiva.

D’acord amb els veïns, l’Ajuntament contactarà també amb les empreses responsables de l’extracció, Lafarge i Promsa, per tal que incrementin les mesures de control de l’emissió de pols. “No és la voluntat de cap de les parts que tanquin l’activitat que porten duent a terme des de dècades però si es vol que inverteixin part de l’increment de la facturació actual en mesures de control”, afegeix el regidor de Medi Ambient.

Els veïns i veïnes de Garraf viuen en una situació d’alarma des de fa molts anys que es tradueix amb més de 400 denúncies a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Ajuntament de Sitges, municipi del qual pertany el poble de Garraf. El sector de la construcció s’ha activat i es nota en l’augment de producció d’àrids i les voladures a les pedreres. Els veïns reclamen la instal·lació de mesuradors homologats, l’estricte compliment de la normativa pel que fa a la neteja i protecció dels més de 700 camions que passen a cada dia pel poble de Garraf i un canvi de qualificació de la qualitat de l’aire, per assolir les restriccions i controls de les zones industrials.

Al poble hi viuen 180 persones durant tot l’any, però hi ha 400 persones empadronades. Entre les persones que viuen establement a Garraf han augmentat les afeccions cardiovasculars i en els darrers deu anys han vist manifestar-se cinc casos de càncer de pulmó entre la seva població. Aquesta és l’alarma que ha provocat estudiar talls de la carretera de les costes, com a mesura de pressió, si les administracions no s’avenen a les seves reivindicacions.

Per tot plegat, tot i no ser conscients de no disposar de mètodes homologables, els veïns i veïnes han instal·lat set sensors a diferents parts pel poble per accedir a l’aplicació luftdaten.info que un grup d’universitats alemanyes, ha posat a disposició en línia amb caire universal. Un control homologable oscil·la entre els 26.000 i els 60.000 euros, xifres completament inassolibles pels veïns i veïnes. Però en canvi, aquests sensors de l’aplicació alemanya costen 30 euros i l’Institut d’Anàlisis de Materials de la Universitat de Stuttgart ha confirmat que la tecnologia que utilitzen aquests sensors té una desviació “sorprenentment petita” un cop s’ha calibrat el dispositiu.

El veïnat de Garraf són els primers a tot l’Estat espanyol a utilitzar aquesta aplicació a través d’una xarxa de sensors, tret de la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera, han ubicat l’aire que respiren a Europa, arribant a la conclusió que estan pitjor que grans ciutats com Barcelona, Palerm, Stuttgart, París o zones industrials d’Alemanya. Els sensors instal·lats des de principis d’agost indiquen que les partícules de pols en suspensió a Garraf ja han superat set vegades el límit legal de 50µg/m3 durant 24 h, amb alguns pics de 800 µg/m3 de PM10. Tot i ser conscients que no disposen de mesures homologables, els veïns tenen ara una força que no disposaven abans. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local