EL PUNT/ALBERT MERCADER |
26-10-2003 13:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els vilanovins Montserrat Doménech i Ramon Moles van conèixer al desembre de l'any passat que el seu fill, Ramon, que ara viu a Bèlgica, era homosexual. La notícia els va provocar un «trasbals», tal com reconeixen, però al cap de poc temps ho van acceptar com un fet normal i van crear la delegació vilanovina de l'Associació de Pares i Mares de Gais i Lesbianes, que nou anys enrere havia impulsat una altra vilanovina, l'actual presidenta, Esther Nolla. Moles i Doménech són, de moment, els únics vilanovins que s'han decidit a crear la delegació. «La nostra societat és progressista i fa molts discursos d'acceptació dels gais i les lesbianes, però a l'hora de la veritat es continua rebutjant els homosexuals i fent acudits d'ells», deia Doménech. Els dos vilanovins eren ahir, al costat d'Esther Nolla, els amfitrions del 2n Seminari Estatal de Famílies per a la Convivència Etèria i Homosexual, que va aplegar unes 180 persones.
Nolla, que fa 10 anys va passar per la mateixa situació que Doménech i Moles, explicava que la seva vida havia canviat molt des de la notícia. «La meva família ha guanyat molt en afectivitat, comunicació i socialització. Ens hem enriquit», deia. La veritat és, que encara avui aquests casos són minoritaris i que l'anunci de la condició homosexual del fill és una notícia demolidora per a la família. Nolla deia que la principal reclamació que fa l'associació és que la societat assumeixi la diversitat sentimental i que eviti el condicionament sexual que el professorat i els pares fan amb els seus fills a causa de l'entorn, encara amb un fort component de conservadurisme i tradicionalitat. «Cal saber que amb actituds com aquestes, estem fent molt de mal als nostres fills», deia.
Segons les dades facilitades per l'associació, actualment un 30% dels suïcidis d'adolescents es deuen a problemes psicològics per la manca d'acceptació de la seva condició sexual quan manifesten que són homosexuals. «Hem de saber que l'etapa emocional del nen i la nena es fonamenta entre els 0 i els 6 anys. Per tant els qui tenen molt a dir i ha fer aquí són els pares.» En aquest sentit, l'associació ha subscrit convenis amb la Generalitat perquè fomenti el coneixement i l'acceptació de la diversitat sexual entre els professorat i els pares.
L'Associació de Pares i Mares de Gais i Lesbianes va néixer el 1994 per intentar garantir el desenvolupament integral de les persones en igualtat, sigui quina sigui l'orientació sexual dels fills. Fins ara han fet sentir la seva veu a les administracions per demanar respecte a la diversitat i fins ara han organitzat dos seminaris, el darrer ahir, per analitzar els canvis que hi ha a la família en saber que els seus fills són homosexuals.
D'altra banda, el vilanoví Ramon Moles Doménech, el jove que al mes de desembre va declarar als seus pares la seva homosexualitat, publicarà a final d'any el conte La granota rosa, que ja s'ha pogut escoltar en lectures a biblioteques del Barcelonès i que també es podrà escoltar a les biblioteques vilanovines, segons va confirmar ahir la tercera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercè Foradada. El conte, la lectura del qual va tancar ahir a la nit el seminari, explica la situació que es crea quan una granota rosa és petonejada per una noia que pensa que fent-li un petó trobarà un príncep i descobreix que el que té al davant és una princesa. Moles va escriure aquest conte després que els seus pares l'incitessin a fer-ho fa pocs mesos. La Diputació de Barcelona té un programa de subvencions per incentivar aquest tipus de contes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!