Contaminació

L’Associació de Veïns de Garraf fa un ultimàtum a la Generalitat, Ajuntament i empreses per resoldre la pols de les pedreres

Els veïns han registrat al Departament de Territori i Sostenibilitat un document on reclamen cinc mesures urgents

Del contrari, el veïnat amenaça en impedir a bloquejar l’entrada de camions a les fàbriques i fer altres accions de protesta

L’Associació de Veïns de Garraf fa un ultimàtum a la Generalitat, Ajuntament i empreses per resoldre la pols de les pedreres. Jordi Lleó

L’Associació de Veïns de Garraf fa un ultimàtum a la Generalitat, Ajuntament i empreses per resoldre la pols de les pedreres. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació de Veïns de Garraf ha lliurat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya un document de 20 pàgines, amb el suport de 267 signatures de veïns i veïnes d’aquest poble, pertanyent al municipi de Sitges, en què demanen un seguit de mesures urgents en relació a la problemàtica de les tres pedreres que afecten als residents d’aquest nucli.

Els veïns del de Garraf estan molt alarmats per l’augment de producció d’àrids dels darrers mesos, de les tres canteres que rodegen el poble. De fet, el gran problema és la generació de pols que preocupa als veïns per l’impacte que pugui tenir a la salut. Una situació d’alarma des de fa molts anys que a es tradueix que a d’avui ja es porten acumulades més de 400 denúncies a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Ajuntament de Sitges.

A la documentació presentada la setmana passada a la Generalitat, els veïns demanen que el poble de Garraf tingui una Zona de Qualificació de l'Aire exclusiva que no estigui dins la zona Penedès Garraf ja que segons els residents les característiques de l'aire de Garraf no tenen res a veure amb la resta de la comarca. Els afectats també demanen que les pedreres siguin catalogades dins el grup A (actualment CAPCA B 04 06 16 01). Els veïns s’emparen en el marc de la Llei que segons ells indica que si una empresa estài dins d'un parc natural, la qualificació de grup ha de ser més estricta del que indica el CAPCA, en aquest cas ha de passar de B a A.

Al document també es fa referència a la instal·lació de mesuradors de la qualitat de l'aire, especialment de les partícules PM10 i PM2,5, amb accés als mesuraments de forma remota a través d'internet per qualsevol persona, de forma contínua i permanent 365/7/24 ( 365 dies de l'any, 7 dies a la setmana, 24 hores). Però que a més també s'instal·lin mesuradors d'emissions difuses de les emissions a l'atmosfera, amb captadors de partícules sedimentables, amb càmeres web enfocant als mesuradors per evitar manipulacions, observant especialment que no se superin els valors de 300mg / m2 / dia, amb accés als mesuraments de forma remota a través d'internet per qualsevol persona, de forma contínua i permanent 365/7/24 (365 dies de l'any, 7 dies a la setmana, 24 hores) i no només la quantitat de dies que indica la Llei.

Finalment el veïnat demana que s'emetin immediatament els permisos mediambientals, autoritzacions mediambientals i les corresponents autoritzacions d'emissions de partícules difuses, actualitzats segons normativa i condicions actuals, de les pedreres que envolten al poble de Garraf. Es afectats emplacen a la Generalitat faci una inspecció immediata de les pedreres per verificar que es compleixin els "Criteris Generals per a la prevenció d'Emissions difuses originades en activitats extractives", publicats per la Generalitat.

L’Associació de Veïns de Garraf porta molts mesos de reivindicacions i lamenta que en les reunions no s’hagi pogut avançar en la resolució del problema. Després de la reunió amb la Generalitat, al setembre passat , “vam aconseguir que en el mes de desembre instal·lessin una unitat mòbil a Garraf, encara continua, no sabem quan de temps estarà, tampoc sabem els valors dels mesuraments en temps real, ens diuen que fins que acabi la campanya no ens ho poder donar”, explica Pilar Martínez, presidenta de l’entitat.

A mitjans de gener l’associació va mantenir una reunió amb l'Ajuntament i l’empresa Lafarge, titular d’una de les canteres que afecten al poble. L’empresa els va mostrar algunes de les mesures que han pres per tal d'evitar la pols, com per exemple la utilització d’una màquina aspiradora per la calçada, el cortinatge per tapar els punts de càrrega, la reparació de cintes transportadores o el rec de la càrrega de camions abans de sortir de la pedrera.

Però aquestes accions a més de ser obligatòries tenen poc impacte en la bona solució de la problemàtica”, comenta la presidenta. L’associació va demanar per escrit a l’empresa i a l’Ajuntament que calia tapar el molí arenós, posar un filtre al magatzem, realitzar una instal·lació d'una estació meteorològica per tal d'aturar la producció quan les condicions meteorològiques no siguin les adequades, com per exemple amb vent, l’optimització dels filtres de les cribes, la instal·lació d'un mesurador automàtic dels nivells de pols i traslladar al departament corresponent de la Generalitat la necessitat de buscar una nova ubicació de la denominada Zona d'Aire per tal de tenir uns paràmetres més adients a la realitat de les pedreres.

“Aquestes mesures estan obligats a aplicar-les, però no volen fer-ho per tema de pressupostos, però el problema és que  la Generalitat no els sanciona ni fa parar la producció”, explica la presidenta. Aquesta setmana tindrà una nova reunió conjunta a les instal·lacions de Lafarge, a la què hi assistirà l’Ajuntament de Sitges i el director general de Medi Ambient i dos tècnics. “Si d'aquesta reunió no surten accions satisfactòries, començarem amb mobilitzacions més agressives, com ara pancartes a la carretera, bloquejar l'entrada de camions a la planta i més denuncies en els medis de comunicació”, avisa la presidenta de l’associació de veïns.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local