Residus

Reciclatge i atur es fusionen al Baix Penedès en una experiència pionera a Catalunya

S’ha iniciat un Pla d’Ocupació per a la contractació d’informadors ambientals que puguin dur a terme accions de proximitat entre la ciutadania, per fomentar la separació en origen

Reciclatge i atur es fusionen al Baix Penedès en una experiència pionera a Catalunya. CC Baix Penedès

Reciclatge i atur es fusionen al Baix Penedès en una experiència pionera a Catalunya. CC Baix Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Baix Penedès vol continuar apostant per millorar els índexs de reciclatge de la comarca, tenint en compte que és la cinquena amb més generació de residus (1,78 kg/hab/dia). Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), la mitjana de Catalunya era de 1,32 kg/hab/dia, molt lluny encara del 50% que marca la Unió Europea per l’any 2020.

Per aquest motiu, i amb el suport de l’ARC, s’ha iniciat un Pla d’Ocupació per a la contractació d’informadors ambientals que puguin dur a terme accions de proximitat entre la ciutadania, per fomentar la separació en origen. Específicament, es treballarà per millorar els nivells de reciclatge dels grans productors, augmentar la separació en origen dels ciutadans (estables i estiuejants), i reduir-ne el percentatge d’impropis, fomentar l’ús de les deixalleries mòbils i fixes, promoure l’ús dels sistemes de recollida de poda, difondre el funcionament de la recollida de voluminosos i disminuir l’abandonament de residus fora de contenidors.

L’equip està format per 31 informadors, que al llarg de 12 mesos treballen als diferents municipis de la comarca, i faciliten a la població eines per ajudar-los a reciclar, repartint informació o material (bosses, contenidors, imants, etc.). Tots els participants han rebut una formació de 120 hores a càrrec del SOC, més una formació específica de medi ambient. Les accions concretes que aniran realitzant es localitzaran a mercats i zones comercials, a peu de contenidor, a les deixalleries mòbils, tallers i xerrades a centres cívics, informació a comerços, i treball en zones turístiques.

En l’acte de presentació aquest dimecres, el director de l’Agència de Residus deCatalunya, Josep Maria Tost, ha felicitat el CCBP per ‘l’implicació d’una trentena de persones en un projecte tan ambiciós com aquest, en què cal canviar els hàbits de la població per una necessitat humana’. Tost ha indicat que actualment a Catalunya es recicla un 40%, i que els objectius marcats passen per un 50% al 2020, un 55% al 2025, i un 65% al 2035.

Per això, el director de l’ARC apunta que és bàsic ‘un treball conjunt entre Ajuntament, Consell Comarcal i Generalitat’. Josep M. Tost destaca també la importància que té la fracció orgànica, ja que suposa un 35% en pes de cada família, i que a més permet separar un material que, si no es recicla, embruta tota la resta. Finalment, Tost espera que ‘aquesta experiència pionera serveixi de referència a tot Catalunya’.

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva M. Serramià, en destacava els objectius múltiples de la campanya: ‘informar a peu de carrer, que se n’obtinguin bons resultats, i generar ocupació’. En aquest sentit, la presidenta també valora positivament el fet que ‘el gruix de participants al pla d’ocupació tenen un perfild’edat complicat per trobar feina, del qual un 86% són dones, i que des del CCBP els hem permès accedir al món laboral’.

En aquesta línia, Serramià afirma que ‘amb aquesta campanya s’encaren dos dels aspectes negatius de la comarca, l’atur i el reciclatge’. La presidenta també ha avançat que properament s’aplicaran contenidors tancats que s’obrin amb una APP, en punts concrets d’alguns municipis, per poder anar perfilant quin model aplicar. La consellera comarcal d’Ocupació, M. Jesús Sequera, ha volgut agrair al SOC l’aportació econòmica al projecte, així com la formació que ha facilitat l’Agència de Residus, i confia en què ‘el projecte pugui facilitar la posterior inserció laboral dels participants, i millorar les xifres de reciclatge comarcals’.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local