Consell Comarcal del Garraf

L’aïllament de les urbanitzacions i el ‘mobbing immobiliari’, principals preocupacions de la gent gran al Garraf

La gent gran del Garraf debat sobre les problemàtiques més habituals en l’àmbit de l’habitatge

La gent gran del Garraf debat sobre les problemàtiques en l’àmbit de l’habitatge. CC Garraf

La gent gran del Garraf debat sobre les problemàtiques en l’àmbit de l’habitatge. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dimecres passat, el Consell Comarcal del Garraf va organitzar una jornada per a analitzar les problemàtiques que afecten la gent gran en l’àmbit de l’habitatge. Francisca Carrasquilla, consellera comarcal de gent gran, va donar la benvinguda a les persones assistents i va recordar que durant els darrers anys s’han fet diverses activitats per reflexionar al voltant dels temes que més preocupen a aquest col·lectiu com les pensions, els maltractaments o els serveis sanitaris, entre d’altres. Tot seguit, Nina Serrano, tècnica de gent gran, va explicar que el pla de treball en aquest àmbit es va dissenyar després del 7è Congrés de la Gent Gran, celebrat l’any 2014, a partir de les peticions dels membres del Consell Consultiu de la Gent Gran.

Durant la primera ponència, Blanca Deusdad, professora de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, va destacar les principals problemàtiques per la gent gran en relació a l’habitatge: la solitud (el 25,8% de les persones majors de 65 anys viuen soles), l’aïllament de les urbanitzacions, que dificulta els serveis de cures, i el ‘mobbing immobiliari’, que ha forçat algunes persones a marxar de casa seva.

Deusdad també va ressaltar algunes iniciatives que s’estan implantant per facilitar la vida de les persones grans. En aquest sentit, va mencionar el projecte “Ciutats amigues de la gent gran”, que coordina l’Organització Mundial de la Salut i compta amb la participació de ciutats com Manresa, Tarragona o Igualada. Algunes de les accions que realitza aquesta xarxa estan relacionades amb la reubicació dels bancs i rampes, i la instal·lació d’escales elèctriques, entre d’altres.

Tot seguit, Joan Vidal Ruggiero, tècnic de la secció de recursos per a l’autonomia personal, va explicar que  des de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona s’ofereix a la gent gran una auditoria de pobresa energètica, per tal de disminuir les despeses de llum, i també una intermediació amb les entitats financeres, per prestar assessorament i mediació per temes de deutes hipotecaris.

Vidal també va comentar que des de la Diputació s’ha creat el Programa Habitatge que inclou finançament per fer petites reformes. Aquest programa, adreçat a persones de més de 65 anys, amb problemes de mobilitat, o menors de 65 amb discapacitat o dependència, inclou arranjament en banys, cuines i espais en general, així com actuacions complementàries de millora de l’eficiència energètica.

A la part final de la jornada es van destacar algunes bones pràctiques que ajuden a afrontar algunes problemàtiques de la gent gran com la solitud, la disminució del valor de les pensions i la pèrdua d’autonomia personal.

Jordi Ferrer va presentar el Projecte Residencial VIU B del Consorci Sanitari d’Igualada, que ofereix 137 pisos de lloguer social, de 50 m2 amb mobiliari adaptat, alarma per caigudes, espais comuns i programació d’activitats dirigides.

D’altra banda, Cari Ariño, de l’Ajuntament de Barcelona, va presentar el Programa Habitatge + 65 anys que actualment ofereix un total de 1.340 pisos per persones de més de 65 anys amb autonomia, amb un preu de lloguer d’acord amb el valor de la pensió.

Toni Sorolla, de la Societat Gestora de Vivienda Social (SOGEVISO), va explicar els serveis que ofereixen: lloguer amb acompanyament social, lloguer assequible i lloguer de mercat. En total tenen 8.000 pisos a tot l’Estat: 2.200 a Catalunya i 41 a la comarca del Garraf, amb un lloguer de 200 euros aproximadament.

Per la seva part, Salut Camps Russinés, de la Fundació Roure, va explicar el Programa Viure i Conviure que posa en contacte persones grans que viuen soles amb joves estudiants, per compartir habitatge. Amb aquest programa es reforcen les relacions intergeneracionals, amb un intercanvi d’allotjament per acompanyament.

La jornada, que va comptar amb la participació d’una quarantena de persones, entre gent gran i personal tècnic dels ajuntaments, va finalitzar amb un debat amb el públic assistent.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local