Fauna de Cubelles

Rescaten a Cubelles una quinzena de cries d’ànec que havien sortit de la desembocadura del Foix

Una entitat ecologista es fa càrrec de les bestioles i s’encarregarà de la seva cura fins que siguin prou grans per alliberar-los a l’espai natural

Rescaten a Cubelles una quinzena de cries d’ànec que havien sortit de la desembocadura del Foix. ACN

Rescaten a Cubelles una quinzena de cries d’ànec que havien sortit de la desembocadura del Foix. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’entitat ecologista Fauna de Cubelles ha rescatat els darrers dies una quinzena de cries d’ànec collverd que havien sortit de la desembocadura del riu Foix. La meitat de les bestioles les van localitzar a l’interior de la piscina del poliesportiu municipal, on la femella havia dut les cries i les havia introduït dins la poca aigua que ara cobreix el vas. En paral•lel, la Policia Municipal va alertar els ecologistes que una desena d’aneguets havien aparegut en uns jardins propers a l’estació de Renfe. Fauna de Cubelles ha explicat a l’ACN que s’ha responsabilitzat de les bestioles perquè corren risc de ser devorades per gats i rates si ara les lliuren a l’espai natural. L’entitat ecologista, amb el suport de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament, tindrà cura d’aquests ànecs fins que tinguin dos mesos i es facin suficientment grans com per auto defensar-se i volar. Serà llavors quan alliberaran els animals a la desembocadura.

Fauna de Cubelles fa més de deu anys que treballa per la preservació de l’espai natural de la desembocadura del Foix, el qual lamenta que pateix una forta “pressió humana” pels edificis d’habitatges que té molt a la vora. Paradoxalment, però, aquesta convivència entre la fauna i l’home és la que està permetent a les femelles d’ànec collverd trobar alternatives per fer créixer les cries sense el risc que aquestes siguin devorades pels gats i rates que habiten a la zona de la desembocadura.

Així ho ha relatat a l’ACN Carlos Rios, president de Fauna de Cubelles, que ha assegurat que els darrers anys han rebut diversos avisos entre els mesos d’abril i maig per rescatar cries d’ànec fora de la desembocadura. L’últim cas l’han viscut recentment en un espai reincident per les femelles: la piscina municipal. Situada molt a prop de l’espai natural del Foix, la piscina –a mig omplir en aquesta època-, s’ha convertit en un refugi habitual on la femella duu les seves cries. Amb tot, mentre ella en pot sortir volant, les bestioles són massa menudes i queden atrapades dins el vas, de manera que Fauna de Cubelles s’encarrega de rescatar-les i tenir-ne cura.

En paral•lel a aquest rescat, fa pocs dies la Policia Municipal va rebre l’avís conforme una desena d’aneguets havien aparegut en una zona enjardinada prop de l’estació de trens, a aproximadament un quilòmetre de la desembocadura. Els agents, al seu torn, també van demanar la col•laboració de l’entitat ecologista per tal de recuperar les bestioles.

“Molta gent s’esvera en veure que no retornem les cries a la desembocadura, però està comprovat que allà moren perquè els gats i les rates se les mengen”, ha assegurat Rios, que s’encarrega de fer créixer els aneguets en un petit tancat habilitat a la fusteria que regenta al centre de Cubelles. En aquest espai ha ubicat una làmpada per donar calor a les cries, alhora que els proporciona menjar i aigua diverses vegades al dia.

Carlos Rios admet que hi ha cries són molt febles i és inevitable que en mori alguna. Amb l’experiència dels darrers anys, però, la previsió és acollir els petits ànecs a la fusteria durant poques setmanes, per traslladar-les després a un espai més ampli i obert en una masia. Allà, Fauna de Cubelles en seguirà tenint cura fins que els animals hagin desenvolupat la capacitat de volar, moment en què els duran a la desembocadura del Foix perquè recuperin el seu hàbitat natural.

El president de Fauna defensa la necessitat de protegir les cries fora de la desembocadura per garantir-ne la supervivència, i ha assegurat que la proliferació de gats a la zona s’ha convertit en un “perill” per a les aus autòctones quan arriba l’època de reproducció. Rios critica que alguns veïns alimentin amb pinso els gats que viuen prop de l’espai natural, ja que això fa créixer la presència dels felins, que de retruc es mengen les cries d’animals. Segons Fauna de Cubelles, les únics que se salven són les fotges, que fan els nius entre els canyissars que hi ha dins l’aigua, i insisteix en la necessitat de vetllar per la preservació de la resta d’aus.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local