Pla general

Vilafranca impulsa la urbanització dels polígons de Molí d’en Rovira i transformarà tota l’àrea dels antics magatzems de vi

La modificació del POUM abraça 85.000 metres quadrats i contempla la construcció de més de 800 habitatges

Imatge dels antics magatzems de vi al costat de l'estació de trens de Vilafranca del Penedès. ACN

Imatge dels antics magatzems de vi al costat de l'estació de trens de Vilafranca del Penedès. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Vilafranca del Penedès vol desencallar la urbanització dels cinc polígons pendents d’endreçar al barri Molí d’en Rovira, davant l’estació de Renfe, a l’altra banda de les vies del tren. Es tracta de 85.000 metres quadrats on, a grans trets, preveu la construcció de 817 habitatges –un 30% de protecció oficial-, l’obertura de dos equipaments públics i la creació de 16.000 metres quadrats de zones verdes. El projecte també preserva les naus que històricament havien acollit els magatzems de vi davant les vies del tren, element clau de tota la transformació, segons ha destacat aquest dimarts l’alcalde Pere Regull. Per impulsar tot el desenvolupament urbanístic, el govern invertirà 1 milió d’euros en millorar el carrer Comerç, on hi ha ubicats els magatzems. En un termini màxim de dos anys, es preveu que aquest carrer dupliqui l’amplada de les voreres i guanyi presència d’arbres, reduint l’espai per al trànsit i afavorint el pas de vianants.

El govern vol dur al Ple municipal del mes de juliol l’aprovació inicial de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), on es recullen les característiques generals de la urbanització dels cinc polígons. L’executiu ha destacat que es tracta d’una gran àrea pendent d’afrontar des de fa dècades, si bé ha puntualitzat que s’ha fragmentat en funció de les diferents propietats per poder desenvolupar-la per parts a través de diferents Plans de millora urbana que s’aniran aprovant els propers anys. No hi ha, però, cap calendari marcat a llarg termini.

Entre les característiques generals, es reduirà l’edificabilitat respecte projectes que havien quedat en punt mort en legislatures anteriors. La intenció, ha remarcat el govern, és desenvolupar un barri que tingui “poca densitat” però alhora “dotat d’equipaments i espais verds per a què s’hi pugui viure”. En aquest sentit, es contemplen dos grans equipaments, un dels quals es vol destinar a un gran “Hub d’innovació lligat al turisme i al vi”. Amb tot, l’exectiu ha insistit que el projecte l’haurà de validar el veïnat a través d’un procés participatiu que també servirà per definir els usos del segon equipament.

La façana dels magatzems de vi, element central

A banda de resoldre la urbanització de tota una àrea pendent a la ciutat, l’Ajuntament s’ha marcat el propòsit de posar en valor la façana de les deu naus que històricament havien acollit els magatzems de vi, les quals estan catalogades al patrimoni de la ciutat. Per això no es permetran edificis més alts que aquestes naus. “El repte és compaginar el respecte de les naus històriques amb la incorporació de criteris de modernitat dins el barri, que volem regenerar”, ha destacat el regidor de Territori, Serveis Urbans i Medi Ambient de Vilafranca, Josep M. Martí.

L’alcalde Pere Regull ha defensat que la façana dels magatzems de vi s’ha de convertir en part de “’l’skyline’” de Vilafranca. Per aquest motiu, mentre comencen els tràmits legals per modificar el POUM i començar el desenvolupament dels polígons, el govern ja vol impulsar la millora del carrer Comerç, com a continuïtat a les obres que ja s’estan fent sobre la llosa de les vies del TGV a la zona del passeig Rafel Soler. Regull ha assegurat que s’hi destinarà 1 milió d’euros i ha previst que el nou carrer estarà llest “en un màxim de dos anys”.

“Si marquem tota una nova avinguda, ajudarem a l’impuls dels sectors privats”, ha vaticinat l’alcalde, recordant que l’obertura de comerços i la construcció d’habitatges dependrà de la inversió privada. Per a Regull, les obres davant els magatzems de vi i el desenvolupament dels polígons seran “una revolució a tots els nivells, però sempre mantenint la idiosincràsia de ciutat vitivinícola”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local