Canvi de prioritat

Olèrdola preveu invertir 1’5 milions en transformar els carrers de Moja a plataforma única

Es preveu actuar en 14.000 m2 de carrers del casc antic i aquest any es licitarà la redacció del projecte

Olèrdola preveu invertir 1’5 milions en transformar els carrers de Moja a plataforma única. Ajuntament d'Olèrdola

Olèrdola preveu invertir 1’5 milions en transformar els carrers de Moja a plataforma única. Ajuntament d'Olèrdola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament d’Olèrdola ja ha iniciat els tràmits per a realitzar  una de les actuacions més ambicioses que assumeix en l’espai públic en la darrera dècada: la transformació dels carrers del casc antic del poble Moja a plataforma única. L’estudi Hèlix ha elaborat l’avantprojecte que prefigura opcions per afrontar aquesta transcendent actuació i un dels seus membres, l’arquitecte Pep Solé, exposava dijous en un acte públic al Local Nou de Moja que l’àmbit d’actuació inclouria 14.000 metres quadrats de carrers del casc antic. Aquesta superfície està delimitada pels carrers Sant Jaume, Bonaire, plaça Tedèum,  carrers de Penyafel, Rafael de Casanova, Avinguda Carrerada, carrers Llarg, Sindicat, Sol i Migdia.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, anunciava que aquest 2018 es preveu treure a concurs públic la redacció del projecte, amb la perspectiva que les actuacions puguin començar a partir de 2020. L’alcalde apuntava que les obres es contemplen fer per fases, amb una inversió total propera al milió i mig d’euros i en un període estimat d’execució  de quatre anys.

Pep Solé feia notar que a Olèrdola existien els antecedents de l’estudi de mobilitat del municipi, elaborat el 2010; així com el Pla d’Accessibilitat d’Olèrdola, aprovat el 2014. El marc legal determina que les voreres de qualsevol carrer nou han de tenir una amplada de 1’80 metres, així com ser de pavimentació dura, estable i antilliscant.

La pràctica totalitat del casc antic de Moja té carrers d’amplades inferiors als 7 metres. Per aquests casos, la solució que els municipis apliquen és la de fer desaparèixer “els espais segregats per a vianants i vehicles” i passar a plataforma única els carrers. La preferència és pels vianants i la velocitat màxima permesa pels vehicles és de 30 quilòmetres.  L’avantprojecte constata que la immensa majoria de voreres al casc antic de Moja no superen els 90 centímetres d’amplada i comparteixen espai amb mobiliari urbà. El pas a plataforma única d’aquest ampli àmbit del poble de Moja comportaria la millora  de la mobilitat però també “la millora de la relació cívica”. Pep Solé subratllava que en carrers estrets com els del nucli de Moja “l’única solució per a resoldre els dèficits d’accessibilitat és el pas a plataforma única”.

Solé avançava que la plataforma única no significava que es suprimís l’aparcament, tot recordant que actualment a Moja existien 72 places d’aparcament perifèriques al centre, així com la previsió de disposar de 200 més davant de l’escola Circell. Per Solé “si no estem disposats a caminar 3 minuts, no hi ha solució a l’aparcament”.

Solé es mostrava convençut que el tractament de la vialitat amb plataforma única “resol la mobilitat en el centre de Moja” i subratllava l’avantatge que suposava que els carrers disposessin de tots els serveis urbans, amb la qual cosa “l’actuació es fa menys complexa i es pot fer amb un pressupost raonable”.

Des de l’estudi Hèlix s’han proposat fins a quatre propostes d’actuació. La primera opció suposaria mantenir les voreres i aixecar la calçada a nivell superior de la vorada, aixecant igualment els embornals. És la solució que ja s’ha aplicat amb bons resultats al carrer Sant Pere de Sant Pere Molanta. La segona de les opcions suposaria fer una secció nova, amb calçada de paviment asfàltic llis o imprès. La tercera opció comportaria fer els carrers amb pendent central i col·locar els embornals a l’eix del carrer i la quarta opció contempla instal·lar llambordes en tota la nova secció del carrer.

Els veïns assistents van plantejar dubtes sobre itineraris de mobilitat, aparcament, evacuació d’aigües i finançament. L’alcalde exposava que la inversió l’assumia íntegrament l’Ajuntament d’Olèrdola, deixant clar que en aquesta actuació no hi haurien contribucions especials dels veïns . Ramírez també feia notar que aquesta ambiciosa inversió la podia afrontar l’Ajuntament gràcies a la seva bona situació econòmica. Igualment també recordava que inversions en la mateixa línia s’han fet a Sant Pere Molanta, mentre que a Sant Miquel es fa una inversió inicial de 400.000 euros per a la millora del seu casc antic.

També responent una de les qüestions plantejades en la reunió, l’alcalde avançava que en els carrers de 5 a 7 mestres d’amplada es preveu l’aixecament de la calçada, com s’ha fet al carrer Sant Pere de Sant Pere Molanta. En els altres casos, el govern municipal es decanta per instal·lar llambordes en tota la superfície dels carrers.

Durant l’exposició feta dijous al vespre al Local Nou, els veïns van poder veure exemples de simulació que permetien comprovar gràficament la millora que tindrien els carrers de casc antic de Moja un cop es realitzés aquesta transformació a plataforma única.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local