Ribes Roges

Instal·laran sis sacs fluvials al torrent de Sant Joan per millorar la captació de residus

Tres taules divulgatives amb informació i imatges sobre l'ecosistema creat a la desembocadura del torrent donen a conèixer, des del parc de Ribes Roges, la naturalització de l'espai

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tres taules divulgatives amb informació i imatges sobre l'ecosistema creat a la desembocadura del torrent de Sant Joan donen a conèixer, des del parc de Ribes Roges, la naturalització i recuperació d'aquest entorn privilegiat a la platja de Ribes Roges, fruit del projecte conjunt realitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Ports de la Generalitat.

Amb les obres de millora de la xarxa de clavegueram que tenien per objectiu reduir el volum de sòlids en casos de sobreeiximent, realitzades per l'Ajuntament  i la naturalització de la desembocadura que ha executat Ports de la Generalitat, en base a un projecte dels Serveis Tècnics municipals, s'ha aconseguit tal i com explica el regidor de Projectes i Obres, Joan Giribet, “que un entorn residual com era abans la desembocadura del torrent esdevingui una platja atractiva, millorant molt la problemàtica que es generava per les olors i sobretot l'entorn”.

El regidor Giribet ha explicat que “la inversió se situa per sobre dels 200.000 euros” a càrrec de l'Ajuntament de VNG i Ports de la Generalitat. A més a més “durant el 2019 s'executarà una tercera fase consistent a instal·lar 6 nous sacs pluvials en el recorregut del torrent per millorar la captació de residus sòlids amb una inversió de 18.000 euros”.

D'altra banda el regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, ha destacat el fet que “ens trobem en una platja urbana que hem renaturalitzat amb la plantació d'espècies vegetals que hi donen l'aire que originalment tenien les sortides dels torrents creant un entorn favorable a l'estada i nidificació d'aus autòctones i també ser lloc de descans d'aus migratòries”. Per al regidor de Medi Ambient l'actuació realitzada a la desembocadura del torrent “lliga amb els que s'ha fet també a la platja del Far amb la creació d'un sistema dunar i plantació de vegetació autòctona i també amb Platja Llarga”.

Un projecte desenvolupat per fases

Les obres de millora i renaturalització del torrent de Sant s'han dut a terme per fases. La primera, a càrrec de l'Ajuntament es va iniciar el febrer de 2017 i va suposar una inversió de 82.000 euros. En aquesta fase es van instal·lar sacs pluvials en tres sobreeixidors de la xarxa de clavegueram connectats al torrent de Sant amb l'objectiu de reduir el volum de sòlids que arribaven a la platja.També es van construir dos pous d'extracció d'aigua freàtica per permetre un flux d'aigua intermitent a la llera del torrent de Sant Joan, evitant així l'estancament d'aigua i les conseqüents males olors que es generaven a la zona puntualment.

La segona fase, a càrrec de Ports de la Generalitat, es va iniciar el desembre de 2017 i va suposar una inversió de 109.000 euros. L'actuació va consistir en definir el traçat de la llera del torrent en el tram de sorra fins a mar, mitjançant el perfilat de la llera per afavorir la circulació de l'aigua fins al mar i alhora evitar la dispersió de l'aigua en grans extensions de platja. La instal·lació de biorolls de fibra de coco als marges de la llera per fixar el seu traçat i evitar que caigui sorra a la llera; Plantació de vegetació als marges de la llera i als biorrolls per assegurar la seva fixació; instal·lació de gabions metàl·lics per evitar l'erosió del tram de sorra; plantació d'espècies vegetals amb funcions depuradores a la llera i instal·lació de captadors de sorra per afavorir la formació de dunes.

En una tercera fase que es desenvoluparà durant el 2019 s'instal·laran nous sacs pluvials en sis sobreeixidors més de la xarxa de clavegueram connectats al torrent. Quant a la finalització de les dues primeres fases aquest mes de juliol i com a conseqüència dels aiguats que es van succeir a principis de juny ha estat necessari fer l'arranjament de la zona malmesa de la desembocadura del torrent de Sant Joan, la qual cosa ha suposat un cost afegit de 30.000 euros. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local