Platges

La Generalitat preveu recaptar mig milió d'euros anuals amb el futur cànon de protecció del litoral

El Consell Executiu torna a aprovar l'Avantprojecte de llei d'ordenació del litoral, que va no es va poder tramitar pel 155

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Executiu ha tornat a aprovar aquest dimarts l'Avantprojecte de llei d'ordenació del litoral, que ja es va aprovar fa un any però que aleshores no es va poder tramitar al Parlament perquè va acabar la legislatura. L'objectiu de la normativa és protegir el litoral català que està sotmès a "nombroses pressions", tal com ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en roda de premsa aquest dimarts. La llei inclourà un nou cànon que cobrarà la Generalitat als restaurants i altres establiments que ocupen permanentment el litoral. Es preveu recaptar al voltant de mig milió d'euros, que es revertiran "íntegrament en finançar accions de millora de la costa", ha dit Calvet.

Aquest cànon conviurà amb el que ja imposa l'Estat però s'introduirà en "combinació" amb els impostos i taxes que puguin preveure els Ajuntaments. Calvet ha recordat que fa deu anys l'Estat va transferir a la Generalitat competències sobre la gestió dels usos dels litorals però això no va anar acompanyat de dotació econòmica.

Un cop aprovada la llei, el Govern tindrà dos anys per redactar el pla d'ordenació del litoral català, que definirà el seu estat de preservació i fixarà quantes instal·lacions i de quin tipus pot acollir cada tram de platja. Una altra eina que crearà la llei són els plans d'usos del litoral i les platges, que hauran d'impulsar els ajuntaments per ordenar les ocupacions d'instal·lacions desmuntables i les activitats que es pugui fer a la seva costa.

Els objectius concrets de la Llei són planificar racionalment les activitats que es desenvolupen a la costa per conciliar la protecció del medi ambient i del paisatge amb el desenvolupament econòmic; preservar les zones costeres com a garantia d'un turisme de qualitat i garantir la utilització sostenible dels recursos naturals; prevenir i reduir els efectes del canvi climàtic; i garantir la coherència entre les iniciatives públiques i privades que afecten la utilització de la franja litoral.


Noves eines d’ordenació i gestió del litoral

Per aconseguir aquests objectius, la Llei regularà la creació de dues noves eines d’ordenació i gestió de la costa. En primer lloc, el pla d'ordenació del litoral català serà l'instrument bàsic per a la gestió integrada de l’àmbit terrestre i marí de la franja costanera. El Govern tindrà un termini de dos anys des de l’entrada en vigor de la Llei per redactar-lo.

El Pla caracteritzarà el litoral català, definint el seu estat de preservació, i fixarà quantes instal·lacions i de quin tipus pot acollir cada tram de platja. Igualment, localitzarà les infraestructures i instal·lacions existents; el principals accessos al mar i les zones d’aparcament, i les platges amb perill de despreniments.

També contindrà criteris territorialitzats per resoldre les demandes de serveis i instal·lacions al litoral i establirà les mesures necessàries per preservar els ecosistemes i els paisatges costaners. Finalment, el pla incorporarà les mesures d’adaptació del litoral als afectes del canvi climàtic i els criteris per determinar les prioritats d’inversió.

La segona eina d’ordenació que crearà la Llei seran els plans d’usos del litoral i les platges, que hauran d’impulsar els ajuntaments per ordenar les ocupacions d’instal·lacions desmuntables i les activitats que es puguin fer al llarg de l’any a la seva costa. També regularan els serveis de vigilància i salvament l’accessibilitat i les instal·lacions que tindrà cada tram de platja.

La seva vigència serà de quatre anys, inclouran la previsió d’activitats i instal·lacions per aquest termini de temps i els mateixos municipis podran atorgar les corresponents autoritzacions.

D’aquesta manera, els municipis autoritzaran usos i obres sense que hagin d’intervenir administracions superiors. També s’introduirà per primera vegada el règim de declaració responsable davant dels ajuntaments per a obres i usos que no incrementin la superfície ocupada o la volumetria i que no comportin un canvi d’ús. El resultat serà la simplificació dels tràmits administratius i l’acostament de la presa de decisions als ciutadans.

Tant el pla d’ordenació del litoral com els plans d’usos emfasitzaran la necessitat de garantir l’accessibilitat a les platges i la supressió de barreres per a les persones amb mobilitat reduïda.


Catàleg de trams de platges

Els dos instruments es basaran en el catàleg de classificació de trams de platges que ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat i que divideix les platges en urbanes i naturals, amb diferents graus de conservació. En els trams naturals es reduirà l’ocupació i es restringiran les distàncies entre les activitats autoritzades, mentre que a les platges urbanes es potenciarà l’activitat econòmica.


Règim econòmic per garantir la inversió en la costa

La Llei també resoldrà la manca d’un règim econòmic i financer propi del domini públic maritimoterrestre (DPMT) a Catalunya, fet que actualment dificulta l’obtenció de recursos per dedicar-los a la conservació del litoral. Així, es crearà un nou cànon a favor de la Generalitat sobre el rendiment econòmic d’aquelles concessions que ocupen permanentment el domini públic maritimoterrestre, com ara restaurants.

La nova Llei articularà mecanismes de participació i consulta en la gestió de la franja costanera, involucrant tant les administracions més properes com el teixit econòmic i territorial. Preveu la creació del Consell Rector del Pla d’ordenació del litoral i dels consells rectors dels plans d’ús del litoral i les platges; es tractaria d’òrgans col·legiats, amb participació pública i privada, sense personalitat jurídica pròpia.

També es crearà la Comissió d’Ordenació del Litoral, dependent de la Generalitat, amb caràcter resolutiu, consultiu i informatiu.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, que impulsa la nova norma, va sotmetre la memòria preliminar a informació pública i a audiència dels ajuntaments afectats. A més, durant el març de 2017, va organitzar sessions de presentació de la Llei dirigides als municipis de costaners, que van tenir lloc a Barcelona, Girona i Tarragona.

Fins ara, el Govern ha aprovat diversos plans de protecció del litoral per garantir el desenvolupament sostenible del territori. No obstant això, la distribució de les competències d’ordenació de la costa és molt complexa, atès que hi concorren fins a tres àmbits administratius: l'estat espanyol, la Generalitat i els ajuntaments.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local