Audiència pública

Ajuntament, propietaris i ambientalistes exhibeixen el seu consens en la preservació del Parc de Santa Bàrbara

Actualment, el bosc es compon de pi blanc, així com de cultiu abandonat de garrofer i antics conreus de cereal i vinya que han estat transformats en prats, com les terrasses de pedra

Ajuntament, propietaris i ambientalistes exhibeixen el seu consens en la preservació del Parc de Santa Bàrbara. Ajuntament de Sitges

Ajuntament, propietaris i ambientalistes exhibeixen el seu consens en la preservació del Parc de Santa Bàrbara. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Parc de Santa Bàrbara esdevindrà un gran espai socialment actiu i participatiu, dotat d'accessos per afavorir la mobilitat i la connectivitat, i on prevaldrà la conservació del bon estat de l’ecosistema, segons es desprèn de l'estudi previ encarregat per la Junta de Compensació del PPU1 Santa Bàrbara-Vallpineda-la Plana, que és qui s’encarrega del desenvolupament urbà del sector.

Així s’ha explicat en l'audiència pública celebrada aquest dimarts al Centre Cultural Miramar. L'acte ha comptat amb les intervencions de Jordi Mas, regidor d’Urbanisme i exregidor de Medi Ambient; Mireia Rossell, regidora de Medi Ambient; Joan Rodés, president de la Junta de Compensació; Ane Barrutia, de l’equip redactor del Parc de Santa Bàrbara, i Ricard Vila, representant de Biodiversitat Sitges.

L'alcalde, Miquel Forns, ha avançat que aquest sector de Santa Bàrbara “serà un parc agroforestal obert que es mantindrà com a espai verd assilvestrat, amb poca intervenció i respectuós amb els ecosistemes. Aquest és el criteri general que hem consensuat l’Ajuntament de Sitges, els propietaris de la Plana i Santa Bàrbara, l’equip redactor i els ambientalistes”, ha dit.

Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Mireia Rossell, ha assenyalat que “l’acord tancat amb la Junta de Compensació i els ecologistes millora el que preveia el Pla General de 2006, en incorporar la rehabilitació de l’ermita, la recuperació de la masia i l’adequació del Parc de Santa Bàrbara”. El regidor d’Urbanisme i exregidor de Medi Ambient, Jordi Mas, ha remarcat que “hi ha uns avantatges notables en aquest projecte sobre el que es va planejar en el Pla General. Augmentem la qualitat del nostre entorn proper i, per tant, la qualitat de vida dels nostres conciutadans”, ha afegit.

El president de la Junta de Compensació, Joan Rodés, ha remarcat que amb l’acord “es posarà en valor el bosc de Santa Bàrbara perquè segueixi sent un bosc. A més, recuperarem els camins històrics i, en la mesura del possible, els murs de pedra. Tot plegat, amb la recuperació de la masia”, ha dit. Ane Barrutia, redactora del projecte, ha assegurat que “entendre aquest ecosistema de Santa Bàrbara com un parc agroforestal li confereix un nou caràcter que li aporta, a la vegada, valors ambientals, socials, econòmics, estètics i didàctics”. Per últim, el representant de Biodiversitat Sitges, Ricard Vila, ha lamentat “la pèrdua de zona boscosa”, però ha agraït que l’Ajuntament “hagi escoltat les nostres peticions i que el nou projecte sigui més respectuós amb l’entorn”.

Actualment, el bosc es compon de pi blanc, així com de cultiu abandonat de garrofer i antics conreus de cereal i vinya que han estat transformats en prats, com les terrasses de pedra. Els prats contribueixen a crear un paisatge ric i divers, afavoreix notablement la biodiversitat vegetal i de petits rèptils i mamífers.

Un dels atractius del parc, l'ermita de Santa Bàrbara, ja ha estat restaurada. Ajuntament i Parròquia van organitzar un aplec per celebrar l'obertura de les seves portes el 2 de desembre passat, contribuint d'aquesta manera a recuperar un dels aplecs més històrics de Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local