Flash

Transportaran per mar les pedres que s'extreuen del Garraf per ampliar el port de Barcelona

La fàbrica de ciment aprofitarà la nova plataforma de càrrega per diversificar l'ús que feia del port de Vallcarca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les negociacions entre l'Autoritat Portuària de Barcelona, l'empresa Uniland -concessionària del port de Vallcarca, a Sitges- i la Generalitat de Catalunya van començar el febrer del 2002. Un dels objectius que perseguia la Generalitat, tal com va explicar en el seu moment l'exdirector general de Ports, Enric Ticó, era evitar que prop d'un miler de camions haguessin de passar per la C-31 cada dia per traslladar les pedres que s'extreuen de les pedreres del Garraf fins al port de Barcelona, per alimentar-ne les obres d'ampliació, que van començar el 2001. Per això, la Generalitat era partidària de fer servir el port de Vallcarca, a Sitges, com a moll de càrrega i traslladar per mar els 12 milions de tones de pedres del Garraf que es fan servir per al gran projecte d'ampliació del port de Barcelona. El port de Vallcarca forma part de l'estructura que la fàbrica de ciment Uniland té en concessió i, per tant, depenia de l'empresa que finalment es pogués fer així.
Durant el procés de negociació i fins ara, el trasllat de les pedres des del Garraf fins al port de Barcelona s'ha fet per carretera, però a un ritme més lent del que permetrà la construcció de la nova plataforma de càrrega. La intenció és intensificar el trasllat en el moment que el port de Vallcarca disposi del carregador perquè les pedres es puguin enviar a Barcelona per mar.

Ara els operaris ja treballen en la construcció d'una plataforma a l'escullera cap a la punta del Ferrer de Sitges, que permetrà que els camions puguin abocar la càrrega en barcasses. Aquest sistema de trasllat de la pedra permet reduir els riscos que hi ha en els trajectes per carretera, les molèsties que genera el trànsit continu de camions a la carretera de les costes (C-31) i els costos globals de les obres.
A canvi de la construcció de la plataforma i de la cessió d'ús del port de Vallcarca per a l'ampliació del port de Barcelona, la fàbrica de ciment Uniland podrà fer servir aquest nou carregador per trasll
adar també pedra en vaixells. Fins ara, la fàbrica només feia servir el port de Vallcarca per al trasllat de ciment, que carrega mitjançat dos grans dipòsits ubicats a l'escullera del port de Vallcarca i que es veuen des de la carretera C-31 i el peatge de l'autopista C-32. Precisament, l'ús del carregador i, per tant, la revisió de la concessió que Uniland té al port de Vallcarca va ser un dels temes que la Generalitat va haver de negociar amb l'empresa per poder fer ús d'aquesta instal·lació en el projecte d'ampliació del port de Barcelona i que, en el futur, servirà també per alimentar de pedra i àrids altres grans projectes constructius.

A la planta d'extracció d'àrids que l'empresa Uniland té a la pedrera de Vallcarca, al terme municipal de Sitges, ha començat la construcció d'una gran sitja i un molí triturador per al tractament del residu. Es tracta de dues grans instal·lacions: una acabada en forma de bòveda -la sitja- i una altra més alta i de formes rectangulars que estarà ubicada al costat -el molí-, que es poden veure a la perfecció des de l'autopista C-32 just al costat del peatge de Vallcarca. Aquestes noves dependències pemetran triturar i emmagatzemar el residu que es genera en la combustió del forn del ciment per traslladar-lo després als abocadors de residus inerts.

Fins ara, tot el tractament dels residus del forn del ciment es fan a l'aire lliure, però el vent i la pluja arrosseguen part d'aquest material fora de la pedrera, cosa que l'administració volia evitar. Després que la planta que Uniland té a Santa Margarida i el Monjos, a l'Alt Penedès, ja va aconseguir una certificació de qualitat del sistema de gestió ambiental, ara Uniland vol aprofitar l'adequació de les noves instal·lacions per millorar aquest compromís amb l'entorn. Per això, un cop fetes les obres i quan el molí triturador i la nova sitja hagin entrat en funcionament, una empresa homologada haurà de fer una auditoria per certificar la qualitat del sistema de gestió dels residus, si al final Uniland vol aconseguir una nova certificació en reconeixement al respecte amb l'entorn. Amb la certificació d'aquesta empresa, serà la Generalitat qui donarà el vistiplau final a l'informe i atorgarà el nou certificat a Uniland.


El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local