Peatges

“La barrera del peatge de la C-32 a Cubelles ha de caure, la C-31 ja no suporta més trànsit” (VÍDEO)

Entrevista a Guillem Eroles, portaveu de la plataforma contra els peatges No vull pagar C-32: “El Pacte del Penedès Marítim és un brindis al sol de cara a les eleccions”

Guillem Eroles, portaveu de la plataforma contra els peatges No vull pagar C-32. EIX

Guillem Eroles, portaveu de la plataforma contra els peatges No vull pagar C-32. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana, els consells comarcals del Garraf i Baix Penedès han escenificat un front comú contra l'enèssim increment dels peatges de la C-32. Com valoreu aquest nou Pacte del Penedès Marítim?

És el mateix discurs que escoltem des de fa anys i que després queda només en paraules. És un pacte que neix malament, sense consens, i amb uns objectius que no han estat ni consensuats ni debatuts. És un brindis al sol en període preelectoral.

La plataforma No vull pagar C-32 fa anys que treballa contra uns peatges que castiguen especialment el nostre territori.

Vam començar al gener de 2013 amb una recollida de 8.000 signatures a les dues comarques que vam presentar al Parlament de Catalunya amb un argumentari contra aquests peatges que va comptar amb el suport de tots els grups amb representació en aquell moment. Amb el conseller del moment, Santi Vila, vam aconseguir una rebaixes molt minses en els peatges, una reducció de tarifes que no van servir per res més que gastar diner públic. Fruit d'aquella negociació neixen dues propostes de resolució: millores en les Costes del Garraf i un estudi del cost del rescat de les barreres i de l'impacte econòmic que té el peatge sobre les nostres comarques. Això es va aprovar al juny de 2014 i van arribar un seguit d'incompliments: s'havia de presentar a l'octubre d'aquell any, però no es va fer per falta de pressupost; al 2015 es va destinar una partida, però tampoc es va fer... En una reunió amb el següent conseller, Josep Rull, ens va dir que no pensaven fer l'estudi perquè diria coses que els perjudicarien. La mobilització de diversos ajuntaments al Garraf va fer que l'any 2017 el consell comarcal del Garraf tiri endavant un estudi pagat per la Diputació de Barcelona, i no pas per la Generalitat. Un estudi que confirma que l'impacte de l'autopista sobre el territori és negatiu i obre la porta al sistema de vinyeta, que nosaltres tenim en el nostre argumentari.

L'estudi encarregat pel consell comarcal del Garraf  alertava de les mancances de la C-31, l'única alternativa gratuïta a l'autopista C-32.

La C-31 està col·lapsada. Tenim 21.000 vehicles diaris per dins dels pobles i l'autopista va buida, no arriba als 16.000 vehicles. Hem de tenir en compte que hi ha uns protocols que estableixen que s'ha de construir una variant a partir d'un volum determinat de vehicles, com és el nostre cas, però entenem que s'ha de construir i gastar el diner públic amb cap. La variant de la C-31 ja la tenim feta, és la C-32, és una via de pagament que no s'utilitza i que ens costa uns diners, perquè la concessionària té uns mínims garantits: si no arriba al volum de vehicles marcat, la Generalitat la compensa igualment. Per això nosaltres no volíem una varient, ja la tenim, el que volíem és que caigués el peatge de Cubelles”.

I aquesta possibilitat va estar sobre la taula l'any 2014.

Sí, era la nostra reclamació.

Però quatre anys després, tot segueix igual i el nou any proposa l'enéssima pugada dels peatges, aquest cop per sobre del 2%.

La barrera de Cubelles està en 4,14 euros i la de Sitges s'acosta als 7 euros. Són unes xifres que no es poden assumir a diari. El problema és global, la mobilitat a Catalunya ha canviat i la gent ara no viu al costat de la feina, els desplaçaments són habituals. Tenim la N-340 col·lapsada i nosaltres enteníem que fer aquest tram de Cubelles gratuït permetria tenir un trànsit induït cap a Vallcarca que podria sufragar el cost del rescat. Era una de les nostres solucions. Igual que la vinyeta, que és el sistema que nosaltres defensem. Els peatges no són només els explícits, els de barrera física, sinó que tenim peatges a l'ombra i entenem que s'ha de regular.

Defensen la vinyeta, però la conselleria l'accepta?

Sí, però és necessari un acord amb l'Estat. Sabem que s'està parlant, que són models que generen rebuig a una part de la població, però també sabem que entrem en període preelectoral i que s'està negociant en privat. El problema és que quan assumeixes una autopista, també s'assumeixes el dèficit i les compensacions que es deuen. Qualsevol rebaixa de la tarifa, l'assumeixen els comptes públics. Per això li volem recordar a les presidentes dels consell comarcals que en el cas de les millores que hi ha hagut ara a l'AP-7, part de les subvencions les paga la Generalitat, quan aquesta autopista no és seva, i en canvi en la C-32, que sí que és competència de la Generalitat ni tan sols han tingut el detall de congelar les tarifes. S'ha d'anar a l'arrel del problema, perquè unes rebaixes només per a residents no serviran per descongestionar la C-31 ni per induir el suficient trànsit cap als túnels de Vallcarca per compensar la concessionària.

Amb els antecedents que expliqueu i amb l'experiència d'aquests anys, descarteu el rescat de la C-32?

El de la barrera de Cubelles, no. Però si hi ha una negociació de la vinyeta, que és el que realment ens agradaria, no sabem si és adient esperar o no. Calen solucions i la barrera de Cubelles ha de caure, perquè la C-31 no suporta més volum de trànsit i al final ens haurem de plantejar de fer una variant i entrem en una roda estúpida de despesa que no porta enlloc.

Quan s'acabaria la concessió de la C-32?

El problema són les compensacions que o es paguen directament i s'allarguen les concessions, per exemple, per ampliacions com és el cas de la C-32, que es va ampliar la concessió de Vallcarca perquè es va fer el tram cap al Baix Penedès. La Generalitat ha de madurar quin tipus de gestió vol.

Pots veure l'entrevista sencera aquí

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local