Sistema Litoral Central

Mor el poll d'àliga cuabarrada nascut a Gelida

Aquesta espècie, en perill d’extinció a Catalunya, és molt sensible a la presència de les persones; per això, certes activitats humanes, sobretot les relacionades amb l’oci, representen un risc per a la seva reproducció

Agent Rural del Grup de Suport de Muntanya (GSM) durant les tasques de retirada del material d'escalada. Generalitat de Catalunya

Agent Rural del Grup de Suport de Muntanya (GSM) durant les tasques de retirada del material d'escalada. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa més de 30 anys que una parella d’àligues cuabarrades crien dins la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Sistema Litoral Central, al municipi de Gelida (Alt Penedès). Aquest any 2018, malgrat patir una forta pressió humana, ja que aquesta ZEPA és molt propera a grans infraestructures i poblacions, la parella d’àguiles va aconseguir treure un poll.

Però, al mes d’abril, quan el poll ja tenia uns dos mesos de vida, els progenitors el van deixar d’alimentar, i la cria va morir. Els Agents Rurals de l’Alt Penedès, després de confirmar la desaparició dels progenitors del poll de Gelida, van començar la recerca immediata dels possibles motius.

De seguida es van localitzar nombroses vies d’escalada que s’havien instal·lat recentment als penya-segats frontals al niu i en una visual en línia recta de menys de 100 metres. Es calcula que diverses persones van estar treballant-hi durant uns dies en una zona de molt difícil accés, i van haver de fer neteja de la vegetació (desbrossada i tala d’arbres) per facilitar-hi el pas de persones i material. Tota aquesta activitat és incompatible amb la reproducció de l’àliga cuabarrada i va acabar ocasionant que la parella d’àligues abandonessin el seu poll, cosa que va provocar-ne la mort per inanició, fred i/o depredació. No s’ha pogut determinar l’autoria dels fets.

Es dona la circumstància que per accedir al lloc cal passar per un corriol de pas prohibit durant l’època de cria d’aquesta espècie (de l’1 de gener al 30 de juny).

Una unitat del Grup de Suport de Muntanya (GSM) dels Agents Rurals va ser mobilitzada per enretirar i comissar tot el material instal·lat. Es van enretirar 104 ancoratges, 13 reunions i diverses eines i cordes d’escalada corresponents a 23 vies d’escalada.

Recordem que dins les ZEPA és totalment prohibida l’escalada. En cas de dubte, cal adreçar-se als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
Actuacions que s’estan duent a terme a la zona de cria de l’àliga cuabarrada de Gelida

Davant la pressió a què es troba sotmesa aquesta espècie, el cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Gelida, està regulant els accessos en aquesta zona per compatibilitzar els usos recreatius amb la pervivència de l’àliga. Algunes d’aquestes mesures són el tancament d’alguns corriols, la desviació d’alguns itineraris per allunyar les possibles molèsties i la col·locació de diferents rètols informatius. Els Agents Rurals han fet diferents xerrades informatives a escaladors, excursionistes, etc.

Tot l’any vetllant perquè res no pertorbi les zones de cria

Els Agents Rurals duen a terme, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, funcions de custòdia del territori de les espècies protegides a Catalunya. Això vol dir que tot l’any en fan el seguiment de les zones de cria i vetllen per les possibles pertorbacions que hi pugui haver al territori. Durant l’època de cria, a més, intensifiquen les actuacions a fi de minimitzar les molèsties i garantir que els polls tirin endavant.

L’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) és una espècie amenaçada de perill d’extinció a Catalunya i una de les poques espècies de rapinyaires que, en comptes de recuperar les seves poblacions, està en regressió, per això és d’atenció prioritària.

Aquesta espècie és molt sensible a la presència de les persones. És per això que certes activitats humanes, sobretot les relacionades amb l’oci, representen un risc per a la seva reproducció. És el cas de les curses de muntanya, la BTT, l’excursionisme, l’escalada, la caça, etc., que els últims anys han anat en augment. L’Administració, al mateix temps que vetlla per la conservació d’aquests territoris, intenta compatibilitzar els usos amb els agents implicats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local