Flash

El Consell Comarcal del Garraf vol reduir i redistribuir les antenes de telefonia mòbil

Els repetidors hauran de ser 48 i no 70 com volen els operadors

Una de les moltes antenes de telefonia mòbil que proliferan a la ciutat. fdg/c.castro

Una de les moltes antenes de telefonia mòbil que proliferan a la ciutat. fdg/c.castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'estudi encarregat pel Consell Comarcal a la UPC analitza la distribució actual de les antenes de telefonia mòbil a la comarca, i les previsions de les empreses de continuar estenent els seus repetidors. Ara, el Garraf compta amb 37 antenes, que en uns mesos passaran a ser 70 segons les previsions dels operadors telefònics. L'estudi, però, vol aconseguir que la comarca només en diposi de 48 en total.
El fet que les empreses es posin d'acord per utilitzar un mateix repetidor és una de les solucions que dóna el Centre Tecnològic per afavorir la reducció de les antenes. Així mateix, l'estudi deixa clar que hi ha zones molt ben servides des del punt de vista de telefonia mòbil i d'altres totalment abandonades. «Les zones costaneres, que són les més habitades, són les que tenen més repetidors i on els operadors preveuen instal·lar-ne més», apunten des del Centre Tecnològic. «En canvi, en zones on el servei de telefonia mòbil és més important», tenint en compte que estan més aïllades, «no n'hi ha, i no preveuen posar-n'hi».
Canyelles, Olivella i urbanitzacions allunyades del centre, com Mas Trader, a Cubelles, o com Mas Alba, a Sitges i a Sant Pere de Ribes, són les més afectades pel mal servei de telefonia mòbil. Segons l'estudi de la UPC, a Olivella, per exemple, caldrien tres repetidors en lloc de l'únic que hi ha en l'actualitat.


Amb aquest estudi, el Consell Comarcal del Garraf impulsa els sis ajuntaments de la comarca a elaborar ordenances o plans especials que regulin la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil. La planificació del document integra les recomanacions de la Generalitat, que té les competències en la col·locació de repetidors a les zones rurals. Per aquest motiu, els ajuntaments poden tirar endavant una regulació de les antenes, segons el president del Consell Comarcal, Josep Antoni Blanco. Per Blanco, un dels objectius de l'estudi que va presentar-se ahir és «donar informació als ajuntaments». El docume
nt servirà per «forçar que els operadors donin servei a zones poc poblades sense cobertura». La reducció del nombre de repetidors també ajudarà a «evitar l'impacte visual».

Així mateix, el Consell Comarcal vol potenciar la instal·lació d'antenes «a llocs públics tècnicament viables als centres urbans». En no pertànyer a propietats privades, la col·locació de repetidors en aquestes zones pot evitar conflictes veïnals, segons el Consell. El fet que sectors de més d'un municipi puguin compartir una mateixa antena és una altra de les iniciatives que vol tirar endavant la institució comarcal. El Consell, però, assegura que està a les mans de cada consistori la regulació de la telefonia mòbil i, per tant, no avança les dates en què l'estudi pot haver estat posat a la pràctica íntegrament.

Un dels projectes històrics que té pendent el Consell Comarcal del Garraf és la unificació de les vuit torres de comunicacions instal·lades actualment al Montgròs. L'impacte visual és un dels efectes negatius més importants, tenint en compte la gran quantitat de repetidors que hi ha a la zona. L'any passat, la institució comarcal, junt amb els alcaldes de Vilanova, Sant Pere de Ribes i Canyelles, va signar un conveni amb les empreses que disposen d'antenes al Montgròs. Algunes d'aquestes empreses són Telefónica, Tradia, Endesa i Retevisión, i els canals locals TV Ribes i Canal Blau també n'hi tenen. Igual que l'estudi sobre telefonia mòbil, ha estat el Centre Tecnològic de la Universitat Politècnica de Vilanova l'encarregat de realitzar l'informe, del qual encara no s'han presentat els resultats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local