Fauna

Noves postes del corriol camanegre fora de l'espai protegit de Ribes Roges

L'Ajuntament de Vilanova ha senyalitzat i aplicat mesures de preservació dels nius d'aquesta espècie protegida

Redacció Vilanova i la Geltrú 22-06-2019 16:21 Lectures 3961
Noves postes del corriol camanegre fora de l'espai protegit de Ribes Roges. Ajuntament de Vilanova

Noves postes del corriol camanegre fora de l'espai protegit de Ribes Roges. Ajuntament de Vilanova

El Corriol Camanegre, espècie protegida que habita en zones de platja, i que en els darrers anys estava localitzat en l'entorn del torrent de Sant Joan, ha realitzat dues postes d'ous en espais de platja oberta a la zona de la platja de Ribes Roges i a prop de la Pasífae. Per aquest motiu, tant el 14 de juny, data de la primera troballa, com ahir mateix, quan es va detectar la segon posta d'ous, tècnics de les Regidories de Serveis Viaris i Medi Ambient van procedir a dur a terme accions de preservació per protegir la posta a l'indret escollit per aquesta au protegida que ha estat escollida 'au de l'any 2019' per l'organització Seo Birdlife.

Segons els serveis tècnics municipals de la Regidoria de Medi Ambient, un cop rebut l'avís de la nova nidificació han identificat la posta i han realitzat mesures dissuasives per evitar l'entrada de persones i gossos en l'indret, i garantir-ne la viabilitat. S'han col·locat a la platja de Ribes Roges estaques i cordada de senyalització en un perímetre de 200 metres. Pel que fa a l'indret pròxim a la Pasífae, també s'ha protegit a tancar i senyalitzar l'espai, col·locant cartells informant de la nidificació d'aquesta au protegida per la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat i la prohibició d'entrada.

La instal·lació que s'ha realitzat es mantindrà en ambdós indrets de platja oberta fins que els tècnics constatin el seu desenvolupament.

El Corriol Camanegre va nidificar per primera vegada a l'espai de la desembocadura del torrent de Sant Joan el 2014 i d'ençà aquella data anualment ha realitzat noves postes, la majoria de les quals han estat exitoses. Essent una espècie protegida d'interès especial i sensible, cal evitar l'entrada de persones i animals a l'indret on hi ha el niu i destorbar-lo, per aquest motiu es demana la col·laboració de la ciutadania en el respecte i la protecció d'aquestes aus, evitant destorbar els exemplars que s'hi trobin a prop dels nius i evitant interferir en l'evolució de les postes. Cal tenir en compte que per criar aquesta espècie requereix terrenys de platja amb vegetació dispersa, característiques que són presents a l'ambient de les dunes. Els ecosistemes litorals han pa­tit un procés de degradació i de desaparició quasi total al llarg de tota la costa del país fet que ha comportat efectes nega­tius com la recessió de les poblacions de corriol a Catalunya. El fet que a Vilanova i la Geltrú aquesta espècie hagi trobat un ecosistema propici per nidificar és un bon exemple de la bona salut del nostre litoral.

Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No