Espècie invasora

Localitzen un niu de vespa asiàtica o velutina al Parc del Foix

La principal afectació d’aquesta espècie invasora rau sobretot en la seva capacitat depredadora de les abelles mel·líferes, fet que provoca un molt important problema ecològic

Redacció Santa Margarida i dels Monjos 09-01-2020 14:43 Lectures 4026

Davant la troballa d’un niu de vespa velutina situat al Parc del Foix, a Santa Margarida i els Monjos, des de l’Ajuntament s’ha considerat interessant dur a terme algunes reflexions públiques sobre aquesta espècie i sobre l’alarma que pot generar la seva aparició a la zona. Com a espècie, la vespa velutina no és més agressiva ni resulta més perillosa per a les persones que les diferents espècies de vespa autòctona (existeix igualment un major risc per a les persones al·lèrgiques, és perillosa si les picades tenen lloc en llocs sensibles, com ara la gola, o si es toquen i pertorben els nius quan estan en plena activitat, com qualsevol espècie d’abella o vespa).

En el cas de la vespa velutina o asiàtica, el plus de perillositat podria venir per la mida dels nius secundaris (que són majors que els de les vespes autòctones) i per la gran quantitat d’animals que s’hi poden arribar a concentrar, no tant per la mida més gran dels individus, que no són especialment agressius, sobretot si no se’ls molesta. No obstant, a diferència de les vespes autòctones, que solen fer nius en talussos, sovint al costat de camins, o dins de contenidors, els de la vespa velutina es localitzen generalment a la capçada d’arbres de ribera especialment alts, i per tant de molt difícil accés per a la població.

La principal afectació d’aquesta espècie invasora rau sobretot en la seva capacitat depredadora de les abelles mel·líferes, fet que provoca un molt important problema ecològic i econòmic, que interfereix en la pol·linització i en l’apicultura. Aquest fet dona peu també a reflexionar sobre les repercussions de la introducció, intencionada o no, d’espècies exòtiques, que cada vegada és un problema més gran i estès, i que malauradament sembla que anirà a més.

Lluita contra l’expansió de l’espècie

Precisament per aquests efectes sobre els sistemes ecològics i l’activitat de producció de mel, les administracions fa temps que procuren fer front a l‘expansió d’aquesta espècie invasora.

A Santa Margarida i els Monjos, alertats pel niu secundari de vespa velutina abandonat i localitzat l’hivern passat a un arbre proper a l’ajuntament, es va contactar amb una empresa especialitzada en vols de dron amb càmera que a la primavera va resseguir el riu Foix i la riera de Llitrà des de l’AP-7 aigües avall fins l’aiguabarreig abans de Santa Margarida per intentar localitzar possibles nius secundaris.

Aquests treballs no van permetre localitzar cap niu, tot i que ara ha aparegut aquest segon, en una zona situada fora del perímetre estudiat.

És per aquest motiu que s’estan estudiant accions conjuntes amb el Parc del Foix que permetin coordinar nous vols de sondeig amb un major abast territorial de cara als propers mesos.

Per combatre l’espècie és fonamental que la intervenció es faci durant la primavera o estiu, que és quan aquests nius estan en plena activitat i alhora és quan es fa més difícil de veure’ls, ja que es situen a la part de dalt de tot dels arbres i queden tapats per les fulles.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres