Sant Antoni

La caiguda d'un xiprer deixa a la vista una masia del s. XVIII en ple nucli antic de Vilanova

L’arbre va caure pels efectes del temporal Glòria i es troba en una finca en procés de cessió a l’Ajuntament en el Pla de Millora Urbana del Nucli Antic

L’entorn de la masia formava part dels horts del convent dels Carmelites i després de l’Hospital de Sant Antoni Abat, un entorn històric coetani de l’infant Francesc Macià

La caiguda d'un xiprer deixa a la vista una masia del s. XVIII en ple nucli antic de Vilanova. Jordi Lleó

La caiguda d'un xiprer deixa a la vista una masia del s. XVIII en ple nucli antic de Vilanova. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

D'entre la cinquantena d'arbres caiguts o afectats per la borrasca Glòria del 20 al 23 de gener, hi ha un xiprer que va caure en una finca del carrer de l'Ametller. L'arbre, de considerable alçada, va caure sobre els terrats de les cases que donen al carrer dels Horts. Va ser un ensurt molt considerable pels veïns però que no va afectar l'estructura de les cases. El veïnat van demanar la retirada del xiprer i el seu voluminós fullam. Però part d'aquesta finca es troba en un impàs de transició de titularitat. Finalment, el dia 23 es van realitzar les tasques de recollida vegetal per encàrrec de l'Ajuntament.

Aquesta acció ha deixat a la vista des del carrer Ametller una masia que té un primer assentament del s. XVIII, tot i que al segle XIX va estar reformada en part, i posteriorment abandonada fins que els anteriors propietaris van deixar d'habitar-hi fa 40 anys. El casalot podria formar part d'una sínia dels horts de l'antic convent de Carmelites que disposava d'una extensa i bona terra. Un planell del 1751 indica l'existència d'aquesta masia en aquest espai d'horta. La comunitat religiosa va abandonar els terrenys arran dels fets revolucionaris del 1835. El 1853 els horts van passar a ser de l'Hospital de Sant Antoni Abat però van continuar sent conreats.

A partir d'aquells anys es van començar a obrir nous carrers de la Vilanova antiga, com són el de l'Ametller, dels Horts (que deuen el seu nom a aquest origen d'horta), de Sant Josep, Sant Magí i de l'Hospital. La configuració d'aquest nou espai urbà es va consolidar amb la construcció dels pisos de treballadors de la Fàbrica Manufacturas El Fénix. La finca que conté aquesta masia va quedar enmig d'aquesta nova urbanització.

Val a dir que en una de les cases que donava al carrer de Sant Josep va néixer el 1859 Francesc Macià, militar, polític independentista i president de la Generalitat de Catalunya, qui proclamà la República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica. Per tot plegat, es tracta d'un espai amb molta història de la ciutat. El naixement de Macià en aquest indret es recorda en l’actualitat amb una cita seva al peu d'una olivera al carrer de Sant Josep. L'infant Macià segurament va corretejar per aquests horts, on ha caigut el xiprer, però poc devia pensar que el seu bust, que formava part del primer monument, seria víctima de nombroses pintades vandàliques fins que va desaparèixer. Finalment el cap de Francesc Macià es va trobar al mar.

En l’actualitat aquesta finca d'uns 1.000 metres quadrats és propietat de l'empresa Duch de Subirats que té la intenció de construir un bloc de vuit habitatges, de planta baixa més dues alçades. Al maig del 2018 quan l'empresa va adquirir l'espai ja coneixia que l'immoble s'havia de cenyir al Pla de Millora Urbana del Nucli Antic, aprovat el gener del 2009, que és un recull de normatives per protegir el patrimoni històric i artístic de Vilanova i la Geltrú. Pel que fa a la finca del carrer de l'Ametller aquesta normativa obliga al propietari a cedir pràcticament dos terços del seu espai a l'Ajuntament, amb la masia inclosa. Segons la propietat, la part burocràtica que li pertoca de la cessió està realitzada i presentada al consistori des de l'any passat, però l'Ajuntament no ha tramitat la cessió.

D'altra banda, Josep Maria Pujol, arquitecte i urbanista vilanoví, es va dedicar a inventariar molts edificis de la ciutat per una possible catalogació. Aquesta masia del carrer de l'Ametller va iniciar el procés de catalogació però no es va culminar. Pujol és a la vegada l'arquitecte de l'edifici que preveu construir l'empresa propietària de l'immoble. Segons ell, aquesta masia "no té un valor arquitectònic especial, a banda dels seus antecedents històrics. La casa es troba en molt mal estat, però no es pot enderrocar perquè està en vies de catalogació i a més forma part d'aquest Pla de Millora Urbana". El Pla de Millora Urbana del Nucli Antic es limita a dir que s'ha de donar un ús públic i cultural a aquest entorn. Segons l'arquitecte, reformar aquesta casa costaria 400.000 euros per poder donar-hi l'ús públic que marca el Pla de Millora Urbana del Nucli Antic.

El cas és que el xiprer va caure a la zona cedida a l'Ajuntament d'aquí que les tasques de recollida del vegetal van anar a càrrec de la corporació municipal. La cessió comprèn un vial d'accés de 10 metres des del carrer de l'Ametller, on hi havia una rengla de dos xiprers més que van ser tallats el mateix dia de la recollida de l'arbre caigut. El govern municipal encara no sap quin ús donarà a la masia i al seu entorn, però evidentment la caiguda del xiprer ha sacsejat aquesta cessió que es trobava molt encallada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local