Alerta sanitària

Recomanacions per a l'atenció d'animals domèstics davant l'alerta sanitària per coronavirus

Actualment no existeix cap prova científica que els animals domèstics puguin patir la infecció del COVID-19. Els gossos i els gats poden patir malalties produïdes per altres coronavirus que no afecten als humans

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'alerta sanitària davant l'expansió del coronavirus (COVID-19) ha fet que moltes famílies es trobin confinades a casa. Un dels supòsits per poder sortir de casa és el fet d'haver de treure a passejar el gos, i les persones que conviuen amb un animal de companyia tenen moltes preguntes aquests dies. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha publicat un seguit de recomanacions i informacions.

En primer lloc, cal saber que actualment no existeix cap prova científica que els animals domèstics puguin patir la infecció del COVID-19. Els gossos i els gats poden patir malalties produïdes per altres coronavirus que no afecten als humans. Per exemple, hi ha coronavirus que afecten als gats i que no afecten als gossos, i a l'inrevés. Tampoc hi ha evidència científica que els animals domèstics puguin transmetre la malatia a les persones, ni a altres animals. En tot cas, potencialment, podrien funcionar com a portadors passius de partícules virals si han estat exposats a persones que pateixen COVID-19 i estan excretant el virus.

Els consells principals per treure a passejar el gos aquests dies de confinament són: sortir individualment a fer passejos curts per cobrir les seves necessitats fisiològiques. Cal extremar la higiene: utilitzar una ampolla amb aigua i un rajolí de vinagre blanc, abocar-la directament sobre la micció del gos, i després de recollir els seus excrements abocar-hi aigua també. Cal dur el gos lligat, i recordar que els espais de lleure de gossos de Vilanova i la Geltrú resten tancats durant aquest període decretat d'alarma.

Les mesures higièniques bàsiques quan tenim un animal a casa són: rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tocar els animals, evitar tocar-se la boca, els ulls i el nas després de tocar els animals, i evitar contacte amb altres animals malalts.

En el cas que una persona propietària tingui símptomes de la malaltia, com febre, tos o malestar, ha d'evitar, en la mesura del possible, el contacte directe amb el seu animal de companyia, i aplicar les mesures d'higiene habituals augmentant-ne la freqüència: rentar-se les mans sempre després de manipular el gos o gat, i incorporar un gel desinfectant per les mans com a mesura addicional. En el cas que aquesta persona sigui diagnosticada en positiu de coronavirus i estigui en quarantena, és preferible que una altra persona s'ocupi de l'animal. Especialment, perquè el malalt s'haurà d'aïllar i no podrà sortir a passejar-lo ni portar-lo al veterinari. En el cas que una persona malalta s'hagi d'ocupar del seu animal de companyia, ha de fer servir mascareta i rentar-se molt bé les mans després del contacte, a més d'incorporar un gel desinfectant. En el cas que cedeixi la cura de l'animal a una altra persona, els estris com abeurador, plat, collar o corretja que hagin estat en contacte amb la persona malalta s'han de canviar.

En el cas que calgui portar el gos o gat al veterinari, si no és urgent, com una vacuna o una revisió, cal posposar la visita. Si és necessari, cal demanar cita prèvia al veterinari per evitar l'acumulació de persones. En cas que l'animal hagi estat en contacte amb alguna persona amb coronavirus, cal avisar el centre veterinari. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local