VD |
11-05-2004 11:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Llei de costes de 1988, que determina que les platges formen part del domini públic estatal, estableix que és competència del Ministeri de Medi Ambient realitzar les obres necessàries per la protecció, defensa i conservació del domini públic marítim terrestre, i pel seu ús; i la creació, regeneració i recuperació de platges.
Atès que alguns ports tenen una incidència directa sobre la dinàmica litoral, en els corresponents títols datorgament sestableix lobligació de fer el transvasament de sorres quan sigui necessari per restablir la dinàmica litoral i lestabilitat de les platges.
Tot i així, la Llei de ports de Catalunya de lany 1998, preveu que la Generalitat pugui establir un servei de dragatge i transvasament de sorres, en el cas que lactuació estigui vinculada a un port i que el dragatge o regeneració sigui necessari per restablir la dinàmica litoral alterada per la infraestructura portuària.
El març de 2004, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha redactat el projecte constructiu, on es preveuen, previ estudi de totes les alternatives, i del seu impacte ambiental, dragats de transvasament als diferents ports del litoral català. Aquest projecte, que tindrà continuïtat cada any, identifica les actuacions a realitzar durant els propers mesos, prioritzant les actuacions en els ports que en tenen lobligació.
Per tal de portar a terme aquestes actuacions, la Generalitat ha signat un conveni amb lAssociació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), el passat 27 de febrer, comprometent-se a cofinançar lactuació al 50% amb els següents ports, els quals transvasaran els següents volums de sorra.
- Balís, 82.000 m3
- Mataró, 24.000 m3
- Premià, 52.500 m3
- Masnou, 28.000 m3
- Torredembarra, 26.500 m3
- Coma-Ruga, 65.000 m3
En el cas dels ports de la Generalitat de Catalunya, així com en aquells que no tinguin establerta la obligació de transvasar en el seu títol concessional, el dragatge el finança totalment el Govern Català.
- Arenys, 45.000 m3
- Tèrmica Foix, 30.000 m3
- Vilanova, 71.000m3
- Ginesta 28.000 m3
Actualment sestà pendent de signar el protocol fixant les aportacions de cada port.
Linici del projecte resta condicionat a que el Ministeri de Medi Ambient i el Departament de Medi Ambient informin del projecte, que sels va entregar el passat 26 de març. Sespera que en breu estiguin llestos els seus informes.
Tot seguit, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques licitarà els concurs públic per adjudicar els treballs que sexecutaran durant un període de 12 mesos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!