Alerta sanitària

Cues a les sortides de Barcelona malgrat les recomanacions de no moure's si no és imprescindible

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha registrat durant la tarda punts de circulació amb retencions a indrets com l'AP-7 tant en sentit sud com nord, al pas per la Roca del Vallès, Gelida, Subirats o Mollet del Vallès

Imatge de l'autopista AP-7 a l'alçada de la Universitat Autònoma el 17 de juliol de 2020. ACN

Imatge de l'autopista AP-7 a l'alçada de la Universitat Autònoma el 17 de juliol de 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les sortides de Barcelona han presentat algunes cues i circulació intensa als punts habituals dels divendres malgrat les recomanacions que Govern i Ajuntament han fet de no moure's si no és imprescindible davant l'aparició de nous brots de la covid-19 a l'àrea metropolitana. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha registrat durant la tarda punts de circulació amb retencions a indrets com l'AP-7 tant en sentit sud com nord, al pas per la Roca del Vallès, Gelida, Subirats o Mollet del Vallès, a les rondes de Barcelona, tant a la litoral com a la de dalt, o a carreteres com la C-17 o la C-58. Fonts de l'SCT indiquen que les retencions no són més intenses que les que es registren un divendres de trànsit sense restriccions.

El Govern estén a Barcelona, el seu entorn immediat, la Noguera i la resta del Segrià les mesures de l'Hospitalet

El Govern ha decidit estendre a Barcelona, 12 municipis del seu entorn, la Noguera i la resta del Segrià les mesures que ja va implantar en tres barris de l'Hospitalet. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha avisat que aquesta és "l'última oportunitat" abans de fer un confinament més dràstic de la població. El Govern recomana no sortir de casa i tanca cinemes, teatres, gimnasos i locals d'oci nocturn. Limita l'aforament interior de bars i restaurants al 50%. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que hi ha transmissió comunitària. Els municipis metropolitans afectats són Viladecans, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just, Esplugues, l'Hospitalet, Montcada, Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona.

Budó, Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han comparegut davant la premsa després de l'última reunió del comitè del Pla Procicat, que ha pres la decisió davant de l'increment de casos dels últims dies i el creixement del percentatge de positius entre totes les proves PCR fetes. Tots tres han advertit que complir aquestes mesures recomanades és important perquè el virus no s'estengui i calgui fer restriccions més severes i fer "més passes enrere" que podrien ser "dramàtiques". No obstant això, les mesures estan pendents d'aprovació judicial i no s'aplicaran fins que es publiquin al DOGC. Tenen una previsió inicial de durada de 15 dies. De fet, Buch s'ha queixat d'aquesta limitació judicial, ja que impedeix actuar més ràpid a les autoritats sanitàries i genera "inseguretat jurídica" perquè alguns jutges tenen criteris diferents. A més, ha admès que això impedeix a la policia obligar a complir certes mesures.

Vergés ha reconegut que en alguns municipis amb pocs casos, sobretot al Segrià i la Noguera, les mesures poden semblar exagerades, però ha dit que s'han inclòs dins del perímetre de restriccions perquè estan a la zona d'influència dels focus i cal fer perímetres funcionals. De moment la comarca del Pla d'Urgell no queda afectada. En aquest sentit ha demanat la col·laboració de tots els ajuntaments. "Esperem que en unes setmanes puguem rebaixar les mesures, però hem d'aprendre a conviure amb el virus, ho hem d'interioritzar perquè estarem mesos", ha demanat. "Hi ha un punt d'incertesa, és un pal, crea angoixa, però és important no haver d'anar més enllà", ha explicat.

La idea principal és que els ciutadans han de reduir al màxim la seva activitat social, ja que actualment les trobades familiars i d'amics són el principal focus de transmissió i existeix la transmissió comunitària. Per això, es recomana quedar-se a casa si no és imprescindible sortir a treballar, comprar productes de primera necessitat o anar al metge. Les trobades haurien de ser com a màxim de deu persones, i sempre que es pugui que siguin del mateix nucli convivencial. Vergés ha dit que el fet que els principals focus no siguin en l'àmbit laboral és positiu.

Els llocs amb molta ocupació de persones queden tancats, com teatres, cinemes, locals d'oci nocturn i gimnasos. Biblioteques i museus queden oberts perquè poden mantenir les distàncies de seguretat, així com els temples religiosos. Els comerços que no siguin de menjar o productes d'higiene podran seguir oberts però els clients hi hauran d'anar amb cita prèvia. Els bars i restaurants reduiran a la meitat l'aforament interior, prohibiran consumir a la barra i augmentaran a dos metres la distància entre les taules de les terrasses, a més de potenciar la distribució a domicili o la venda per emportar. Tampoc es podran visitar les residències geriàtriques.

També es recomana no marxar a les segones residències aquest cap de setmana, però Buch ha reconegut que els controls que faran els Mossos d'Esquadra només podran ser per donar consells, no pas per prohibir la circulació si no ho aprova un jutge. Pel que fa a l'esport es recomana fer-lo individualment o com a màxim amb persones del mateix domicili. També es mantenen actius els casals i les colònies infantils, ja que actualment ja prenen mesures de seguretat que no han de relaxar, es podrà anar a cultivar horts particulars i tenir cura de persones grans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local