Disciplina i Sancions

Sitges endureix les sancions als pisos turístics il·legals: multa doble de 36.000 euros al passeig marítim

S’han interposat dues denúncies més, de 12.000 i 18.000 euros respectivament, a pisos turístics il·legals al barri del Poble Sec

Sitges endureix les sancions als pisos turístics il·legals: multa doble de 36.000 euros al passeig marítim. Ajuntament de Sitges

Sitges endureix les sancions als pisos turístics il·legals: multa doble de 36.000 euros al passeig marítim. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges ha interposat una sanció doble de 36.000 euros, la més alta fins al moment, que haurà d’assumir tant el propietari com el gestor d’un pis turístic il·legal identificat al passeig Marítim. Els treballs de rastreig i investigació realitzats pel departament de Disciplina i Sancions han permès detectar habitatges comercialitzats per agències o professionals del sector, tot i ser conscients que no disposen de llicència legal per desenvolupar una activitat com a habitatge turístic. Davant aquesta realitat, la línia punitiva del departament de Disciplina i Sancions obre aquesta via de sanció doble, que posa al mateix nivell tant a propietaris com a gestors d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT) il·legals, de forma que cadascuna de les dues parts implicades en la comercialització de pisos turístics sense llicència hauran d’assumir respectivament l’import de les sancions. 

A banda d’aquesta sanció, l’Ajuntament n’ha interposat dues més a propietaris que explotaven pisos turístics sense llicència al barri del Poble Sec, per valor de 12.000 i 18.000 euros respectivament. Des de l’inici dels treballs d’inspecció s’han tramitat un total de 9 sancions, i en total hi ha 22 expedients sancionadors.

La xifra incrementarà gradualment gràcies a la revisió de 4.031 anuncis de pisos turístics anunciats a diferents portals. Les investigacions han permès localitzar 41 HUT il·legals confirmats, i 110 que es troben en procés de validació perquè no s’han pogut concordar amb una llicència legal. Es continuen monitoritzant 43 que no s’han pogut identificar per falta de dades i indicadors que permetin la seva detecció, i 1.460 es troben inactius, és a dir, anuncis publicats a les plataformes que no permeten accedir a la reserva. En aquests casos les causes  poden ser per les restriccions de mobilitat i les afectacions a l’activitat turística per la Covid-19, la comercialització del pis en períodes concrets i no durant tot l’any, o que realment han estat retirats del mercat.

Tot i que encara no es pot confirmar la xifra exacta d’HUT il·legals que operen a Sitges, l’anàlisi ha desvetllat un incipient canvi de tendència. El regidor de Sancions i Activitats, Guillem Escolà, s’ha mostrat satisfet perquè “el treball del departament de Disciplina i Sancions no només està servint per castigar els HUT il·legals, sinó també per afinar quina és la realitat d’aquesta activitat a Sitges”. L’actual situació d’aturada provocada per la Covid-19 i la línia d’actuació municipal davant els HUT il·legals “ha fet disminuir”, ha explicat Guillem Escolà, “la bossa existent, ja que molts propietaris que no disposaven del seu pis legalitzat l’han començat a oferir per a lloguer estable i residencial”. No obstant això, el regidor de Promoció Econòmica ha garantit que “des de l’Ajuntament seguirem treballant per lluitar contra aquesta situació tipificada com a greu per la Generalitat de Catalunya”.

El rastreig digital de pisos turístics il·legals a Sitges ha servit per detectar també 1.391 anuncis relacionats amb una llicència; 591 verificats com a legals; 127 duplicats d’altres detectats, i 268 HUT exempts o fora de jurisdicció perquè es troben, per exemple, dins la concessió dels ports. De cara al 2021, l’Ajuntament preveu afegir a la detecció informàtica inspeccions presencials.

Les investigacions per localitzar HUT il·legals es realitzen a tot el terme municipal, tot i que la incidència és major en els sectors on la proliferació d’aquesta pràctica té més impacte com el Casc Antic, Aiguadolç, Vinyet i Terramar, o el Poble Sec. Es consideren HUT il·legals aquells habitatges cedits pel seu propietari a tercers, directament o indirecta, a canvi d’una contraprestació econòmica, per una estada de temporada en un període de temps igual o inferior a 31 dies i en condicions d’immediata disponibilitat sense la corresponent llicència.

De les sancions interposades fins al moment, només ha presentat al·legacions el titular de la primera (de 21.000 euros a un HUT ubicat al Casc Antic). L’administració local preveu la desestimació del recurs perquè disposa de proves de la intencionalitat de la propietat, a qui li havia estat denegada la sol·licitud de llicència per a pis turístic i va decidir comercialitzar-ho de forma il·legal. L’import de les sancions es regula a partir de catorze ítems diferents, entre els quals la reincidència, que pot derivar en el precinte de l’habitatge durant un període determinat, a més de la corresponent sanció econòmica.

El sistema de detecció i sanció

El sistema de detecció funciona a través d’un software, especialitzat en la detecció d’HUT il·legals. El programa permet fer un rastreig digital de l’activitat al llarg i ample de tot el terme municipal i, a partir de dades comparatives, detectar quins habitatges operen sense llicència. Els resultats s’afegeixen als habitatges sense habilitació detectats per l’Ajuntament o gràcies a la col·laboració ciutadana per denúncies veïnals.

La Generalitat de Catalunya era qui tramitava les sancions fins ara, per un import màxim de fins a 12.000 euros. En l’actualitat, la limitació dels HUT al 9% del total dels habitatges existents al municipi que marca el Pla Urbanístic, l’ampliació del departament municipal i la contractació d’empreses externes especialitzades, dota l’administració de les eines per incidir en accions que permetin reduir aquesta activitat.

Les sancions per l’explotació d’HUT il·legals poden arribar als 60.000 euros, segons la valoració de catorze ítems que el departament de Serveis de Disciplina i Sancions aplica en funció de cada expedient. Aquests valoren aspectes com la intencionalitat o la reincidència, els perjudicis causats als usuaris turístics i el nombre d’afectats, el benefici il·lícit obtingut o la quantitat d’allotjaments turístics comercialitzats de forma il·legal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local