Energies renovables

Enginyers Industrials de Catalunya denuncia un "clar i injustificat" retard en la implantació de les renovables al país

Demanen un canvi de mentalitat i actuar de forma decidida aquest 2021: Ja no tindrem més marge, asseguren

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Enginyers Industrials de Catalunya denuncia un "clar i injustificat" retard en el desenvolupament de les energies renovables al país i fa una crida les diferents administracions perquè es produeixi un "canvi de mentalitat" si es volen complir els objectius fixats en el Decret Llei 16/19 de mesures urgents per a l'emergència climàtica. A través d'un comunicat, l'associació defensa que cal "establir prioritats" entre la generació renovable i la coexistència de zones agrícoles i demana actuar de forma "urgent" per arribar als 15.000 MW el 2030, cinc vegades més respecte a la potència que les renovables generen avui dia a Catalunya. "Tenim marge fins al 2021", assegura el president de la comissió d'energia de l'agrupació, Josep Maria Montagut.

En el seu posicionament, Enginyers Industrials de Catalunya lamenten que les "dificultats administratives" hagin frenat l'aplicació d'energies renovables –especialment l'eòlica- durant "els últims 15 anys" i subratllen que "cal fugir d'un discurs fàcil d'oposició" en relació amb qüestions com l'ocupació de camps de conreu o la neteja dels corredors forestals.

En paraules de Montagut, l'associació ha decidit emetre el comunicat perquè existeix "una gran preocupació" pel que fa al grau d'implantació de les renovables a Catalunya. "La nostra feina no és fer reivindicacions", insisteix. No obstant això, "hem vist que el ritme d'aprovació de projectes no és el que esperàvem, i és necessari que ho manifestem", afegeix. En aquest sentit, creu que 2021 ha de ser un punt d'inflexió per l'economia i el sector energètic gràcies a l'aprovació dels fons de rescat europeus.

Catalunya, a la meitat de la seva capacitat

Segons dades facilitades pels mateixos Enginyers Industrials, Catalunya té ara mateix al voltant de 3.000 MW instal·lats de potència d'energia renovable, una xifra que ara mateix "hauria de ser el doble". "Portem un retard considerable, i ho hem de corregir", reclama Montagut. Per altra banda, president de la comissió d'energia de l'agrupació recorda que el territori té potencial per arribar a tenir instal·lats 30.000 MW de potència procedent de renovables, una xifra que es podria assolir el mateix 2030. "El repte és gran, però ho podem assumir", defensa.

Per fer-ho, cal incrementar el nombre i el ritme d'instal·lacions aprovades. En relació amb aquesta qüestió, l'agrupació apunta que, a data 30 de setembre, s'han aprovat en primera instància el 56% dels projectes eòlics i el 67% dels fotovoltaics. Davant aquestes xifres, els enginyers reclamen una tramitació administrativa "fàcil i ràpida per evitar que els projectes s'eternitzin i que s'incompleixin terminis".

Finalment, l'associació demana que es garanteixi "una adequada retribució dels excedents que resulten de les instal·lacions d'autoconsum" quan la producció és superior al consum auto-alimentat i que es promoguin projectes d'eficiència energètica "que impliquin innovació, com ara la generació verda d'hidrogen".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local